12.6.2020.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде је, на предлог Републичког геодетског завода, а у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту, донео Правилник о садржини техничке документације за извођење геодетско-техничких радова (пројеката) у комасацији.

Одредбама овог правилника, али и других подзаконских аката обухваћених најављеном реформом комасације, биће осигурано остваривање бенефита будућих комасација који обухватају: укрупњене поседе, изграђену инфраструктуру, створене услове за спровођење агротехничких мера и повећање пољопривредне производње, повећање безбедности, створене услове за изградњу културних, образовних, спортских и других садржаја неопходних за квалитетан живот у заједници, створене услове за специјализацију или диверсификацију привреде у зависности од услова на локалном нивоу а тиме и еконономски раст. Овај правилник, поред Правилника о садржини, поступку израде и доношења програма комасације из априла 2020. године, представља део реформи које имају за циљ да уреде поступак комасације, односно реформи које Управа за пољопривредно земљиште и Републички геодетски завод, уз подршку Министарства пољопривреде спроводе како би се у нормативном смислу уредили сви аспекти комасације и на тај начин превазишли вишедеценијски проблеми проистекли услед неуређености овог поступка.

Садржај техничке документације у поступку комасације до сада је био уређен правилником из 2011. године, који је само на „општи начин“ дефинисао садржај техничке документације у свим областима у којим је Законом о државном премеру и катастру предвиђена израда главног пројекта. Обзиром да су пројекти геодетско-техничких радова који је изводе у поступку уређења земљишне територије комасацијом сами по себи специфични и да је досадашња пракса израде техничке документације остављала простор за различита слободна тумачења и могуће злоупотребе, приступило се изради правилника који ће први пут јасно и недвосмислено дефинисати садржај техничке документације у комасацији и стручну контролу која осигурава позитивне ефекте комасације.

Реформе које се спроводе имају за циљ да се реализацијом комасације обезбеде бољи услови за живот и рад грађана и пословање привредних субјеката на комасационом подручју и у његовој околини. Кроз два донета Правилника прописано је да се у фази планирања комасације мора укључити јавност, односно морају се прикупити информације о конкретним потребама грађана и привреде, што до сада није био императив. Транспарентност поступка и укључивање јавности осигурава да комасације заиста имају своју сврху – укрупњавање земљишта и побољшање природних и еколошких услова на земљишту, али и задовољавање потреба грађана и привредних субјеката и стварање услова за економски раст.

Досадашње спровођење комасација без јасно оправданих разлога, са нејасним циљевима, а на штету грађана и државе, сада је практично онемогућено, јер су механизми контроле поступка прецизно утврђени и пружају већи степен сигурности и поузданости грађанима и привредним субјектима. Кроз остварене добити и бенефите на овакав начин реализоване комасације, реакције грађана ће бити позитивне, а поверење у комасацију као меру ће бити појачано. Захваљујући томе се може очекивати интензивније иницирање комасације од стране самих грађана и привредних субјеката.

Додатно, механизам контроле трошења средстава је ојачан обзиром да је смањена могућност намерног наметања скупих техничких пројектних решења за извођење радова, због којих су се у највећем броју случајева  продужавали поступци и захтевала додатна финансијска средства анексирањем постојећих уговора.

Значајна новина је увођење озбиљнијег и обухватнијег приступа управљању простором, обзиром на чињеницу да сада у изради техничке документације учествују одговорни пројекатни геодетске и пољопривредне струке, али и одговорни просторни планер или одговорни урбаниста. На овај начин се уважавају дефинисани просторни, урбанистички, хидролошки, водопривредни и други услови на комасационом подручју, односно тежи се задовољавању потреба становништва које нису везане само и искључиво за укрупњавање поседа, већ и за коришћење природних богатстава и осталих потенцијалних капацитета локалне заједнице.

Нормативно уређење комасације се наставља, односно ради се на изради аката који ће уредити геодетско-техничке нормативе, методе и начин рада у области уређења земљишне територије комасацијом, као и стручни надзор над геодетско-техничким радовима. На тај начин ће по први пут целокупан процес комасације, од израде програма, преко израде техничке документације до извођења радова и стручног надзора бити заокружен, чиме простора за злоупотребу, непланирано и ненаменско трошење средстава, продуживање трајања поступака комасације и незадовољство грађана и привредних субјеката спроведеним мерама практично неће бити.

Релевантне вести