3.8.2020.

Србија је задржала лидерску позицију у региону Западног Балкана у родној равноправности у области власништва над земљиштем, стоји у најновијем извештају Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду – УН ФАО.

Оцењено је да је Србија својим реформама у области земљишне администррације постигла висок ниво гаранције родне равноправности у области власништва  и контроле над земљиштем. Посебно је наглашено, да је захваљујући дигитализацији и реформама спроведеним у Републичком геодетском заводу, Србија једина земља у региону која извештава Уједињене нације за индикатор у овој области у оквиру Циљева одрживог развоја УН 2030, што је још једна потврда успешности спроведених реформи. У извештају се Србија истиче и као пример добре праксе уз препоруке за њихову примену и у другим земљама. Интересантан податак је да је Ада општина са највећим процентом жена у власништву над земљиштем у целом региону са преко 58%.

Србија је још пре две године проглашена од стране Светске банке за шампиона и лидера  међу земљама Западног Балкана у реализацији реформе правног оквира који прописује обавезан упис оба супружника као заједничких власника над непокретностима стечених у брачној заједници. Поред тога, поједностављен је упис по службеној дужности оба супружника на основу извода из матичне књиге венчаних, а на минимум је смањена такса за упис брачних партнера који се у уговору о куповини наводе као сувласници непокретности.

/content/Vesti/2020/08 Август/Capture0408.PNG

Родна равноправност је веома важна област за Владу Србије и од посебног је значаја за процес европских интеграција. Зато је пре шест година формирано Координационо тело за родну равноправност на чијем је челу потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић. Истичемо и сертификат захвалности  директору РГЗ-а мр Борку Драшковићу који му је доделила Светска банка за допринос студији „Жене, бизнис и закони 2018“. Тада је приступ жена остваривању права на непокретностима у Србији студија Светске банке оценила максималном оценом. 
РГЗ ће наставити активности и сарадњу са свима који доприносе примени правног оквира за родну равноправност у земљишној администрацији, како би Србија и даље ишла у корак са развијеним земљама Европе, попут Немачке, Француске, Шведске. Исто тако, радићемо на томе да останемо позитиван пример државама у и изван региона.
 

Релевантне вести