6.3.2019.

У наставку можете видети сва обавештења од почетка штрајка

 

06. 03. 2019. Документ којим се позива на кршење споразума

Синдикати у документу „Обавештење за запослене“ позивају на кршење Споразума о прекиду штрајка који је Влади Србије доставио Штрајкачки одбор као готов документ, по систему „кључ у руке“, а који је Влада прихватила и потписала. Штрајкачки обор, позивањем на кршење Споразума покушава да прикрије прави разлог оваквог насилног деловања над институцијом. Намерно се изазива узнемиреност код грађана и запослених који раде, а све са циљем урушавања правне сигурности.

/content/Vesti/2019/03-март/новаслика0605.jpg

 

04. 03. 2019. Обавештење за запослене о висини зарада

 

01. 03. 2019.

У просторијама катастра у улици 27. марта наставља се насиље над институцијом и физичко спречавање грађана да приступе службеним просторијама Републичког геодетског завода. Инспекција рада је наложила да се отвори 8 шалтера писарнице у циљу одржавања процеса рада, међутим, представница синдиката Дијана Константиновић, чиновница у катастру водова Нови Сад, физички уз подршку још неколицине сидикалних активиста, међу њима је и Предраг Миљковић, противзаконито блокира приступ у просторије 4 београдске службе за катастар.

Незапамћено је у историји штрајка да чиновници из једног града долазе у други и опструирају рад сопствених колега, блокирају их и присиљавају на противзакониту делатност.

Штрајк нема подршку већине запослених већ се изводи перформанс испред највеће катастарске писарнице у Београду и врши насиље над преко пола милиона грађана главног града, становницима општина Вождовац, Палилула, Звездара и Раковица, који своје послове у вези катастра обављају у просторијама у 27. марта.

Ова насилна герилска акција, нема одлике штрајка, већ је у сваком свом аспекту у супротности са одредбама Закона о штрајку. Блокада има само један циљ да уруши институцију Републичког геодетског завода, поништи резултате реформи и обустави примену нових системских решења која стварају транспарентан, поуздан, ефикасан и лако доступан катастар како би поједини моћници од политичког утицаја могли да мешетаре у „сивој зони“ и наставе да корумприрају  систем. Оваквима захтеви грађана и њихово право на поуздана и гарантована власничка права над непокретностима представљају само сметњу и сувишан посао који треба оставити на дну фиоке да сакупља прашину до прве прилике када би се могао преточити у мито.

Датотеке за преузимање
 

 

28. 03. 2019.

Обрачун плата запослених никако не може бити повод за штрајк у Републичком геодетском заводу иако то гласноговорници синдиката упорно истичу. У прилог овој тврдњи наводимо следеће:

  • Плате су службеницима РГЗ-а исплаћене 20. фебруара, а до данас, 28. фебруара ни један запослени РГЗ-а од преко 3000 радно ангажованих, па ни један члан синдиката, није упутио Одељењу финансија писмену примедбу на лош обрачун плате како би по тој притужби руководство могло да реагује.
  • Додатним увидом у исплатну документацију утврђено је да су службеници катастра Нови Сад 2 остали ускраћени за надокнаде које је требало да одобри шефица Одсека те службе Татјана Самарџија, која је истовремено и председница штрајкачког одбора и чланица синдиката АСНС, дакле иста она особа која сад позива на штрајк, а довела је до тога да њени запослени имају ниже обрачунате плате. При том треба нагласити да службеници катастра Нови Сад 2 нису у штрајку. Такође, они нису уппутили ни примедбу да обрачун сати за исплату зарада, вероватно због страха од синдикалних притисака.
  • 27. фебруара у штрајку је било 18 од преко 170 служби катастра, што јасно говори да овај нови штрајк нема подршку већине запослених, па чак ни већине чланова синдиката.
  • У 4 службе за катастар непокретности Вождовац, Звездара, Палилула и Раковица, које се налазе у улици 27. марта 43-45, није било обуставе рада самих служби, већ је неколицина синдикалних активиста физички блокирала једнокрилна врата за улазак у писарницу и на тај начин насилно спречила грађане да уђу у просторије државне институције. Истовремено су и службеници писарнице који су желели да раде били у томе спречени.

Горе наведене чињенице јасно указују на то да штрајк нема подршку запослених, већ се ради о перформансу и незапамћеном насиљу над институцијом које, уз политичке инструкције из централа градских синдиката АСНС и Независност, изводе њихови представници у РГЗ-у са циљем да се генерише незадовољство код грађана и привредних субјеката.

Према сазнањима руководства Републичког геодетског завода, опструкција рада и нарушавање угледа РГЗ-а, спроводи се уз јаку подршку политичара и бизнисмена којима сметају успешно спроведене реформе у РГЗ-у, а које су награђене домаћим и међународним признањима. Уведена системска решења у радне процедуре катастра избрисала су простор за корупцију и малверзације и учинила катастар непокретности транспарентним, поузданим, ефикасним и лако доступним, чак и на мобилним телефонима, за све грађане и привреду Србије. Ипак оваква решења сметају моћним појединцима који би да „лове у мутном“.

Републички геодетски завод још једном апелује на све државне органе да хитно реагују и  предузму активности из свог делокруга рада како би се осигурао несметан рад институција система. Блокада рада катастра није само блокада једне институције, већ ствара ланчану блокаду више ресора Владе Републике Србије, као што су Министарство правде, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство привреде итд. На састанку Међуресорне радне групе за утврђивање стратешког развоја РГЗ-а и будућег статуса запослених, на чијем формирању су инсистирали синдикати, а Влада прихватила, представници руководства РГЗ-а поставиће питање какав је сада статус Споразума о прекиду штрајка и да ли је незаконитим поступањем синдиката једнострано раскинут закључени Споразум.

Руководство РГЗ-а у потпуности разуме незадовољство и бес грађана којима су у неколико служби за катастар, током јучерашњег и данашњег дана, ускраћена законом прописана права, а у појединим случајевима нарушено и достојанство противзаконитим физичким спречавањем приступа службеним просторијама. Извињење које су упутили синдикати је неискрено и дубоко лицемерно и руководство га сматра неприхватљивим.

Институт штрајка, као једног од цивилизацијских достигнућа човечанства у борби за права радника, данас је злоупотребљен за реализацију личних интереса малог броја појединаца.

Руководство сматра својом обавезом да са јавношћу подели и стечена сазнања о члановима штрајкачког одбора. Међу њима се налазе особе правноснажно кривично осуђене због насиља, правноснажно дисциплински кажњене, лица која су дужи временски период одсуствовала са посла због различитих психичких, физичких и других здравствених тегоба и лица са сталним запослењем у синдикату. Нажалост, стиче се утисак да је то плански одабрана група којом се лако може манипулисати из центара градских синдиката. Тужно је што ову групу чине лица која су слика и прилика ликова сатиричних емисија и што они снажно утичу на слику која се ствара у јавности о државним службеницима иако у Републичком геодетском заводу ради велики број вредних, одговорних и стручних инжењера, техничких лица, правника, програмера.

Руководство РГЗ-а уверава грађане да предузима све мере како би се умањиле последице настале због бесмислене авантуре синдикалних лидера и моли за разумевање због обима проблема са којима се менаџмент суочава у покушају да обезбеди редован рад и функционисање Републичког геодетског завода.

                                                                                                         

Датотеке за преузимање
 
 

Релевантне вести