7.9.2020.

Републички геодетски завод осуђује сваку врсту насиља и има чврст став да таквом виду конфликта не сме бити места у просторијама служби за катастар непокретности. Кроз службе за катастар непокретности прошли су милиони грађана којима су биле потребне услуге катастра, а да се никада није догодила сцена физичког сукоба.

Као институција, Републички геодетски завод је предузео више системских мера које доприносе смањењу насиља. У прилог томе иде чињеница да је развијена дигитална комуникација која подразумева безконтактну размену података и докумената тако да није непоходан одлазак странака у просторије СКН, већ се сви послови могу лако обавити преко дигиталних сервиса за које је потребно елементарно познавање дигиталних комуникација. Са друге стране, гужве у СКН постале су прошлост након увођења електронског заказивања које је показало одличне резултате и тиме омогућили да странка у просторије СКН приступи у тачно заказаном термину без чекања.

Републички геодетски завод је доказао друштвено одговорно залагање. У прилог томе наводимо и признање РГЗ‑у од стране Светске банке за увођење законских норми, по којима се оба супружника уписују као власници на непокретности, чиме смо оснажили улогу жене у друштву, а смањили насиље у породици.

Немили догађај који се десио у петак 4. септембра 2020. године у просторијама Службе за катастар непокретности Нови Београд између државног службеника и два адвоката издвајамо као изоловани случај и наводимо да смо као институција заинтересовани да се до детаља разјасне околности. РГЗ је покренуо поступак за утврђивање дисциплинске одговорности као и постојање дубље позадине овог догађаја.

Занимљиво је да је до овог немилог догађаја дошло у моменту када РГЗ спроводи чврсте антикоруптивне мере па се кроз реакције примећује видна нервоза код појединих посредника за промет непокретности. Еклатантан пример нервозе јесу неаргументоване изјаве преседника Адвокатске коморе Србије Виктора Гостиљца који перманентно врши негативну кампању против државне институције РГЗ-а, дајући исте без икаквих истражних радњи, а кроз које жели да умањи лидерску позицију Републичког геодетског завода.

Овакво понашање очекивано је јер се исто дешавало и у другим државама које су спроводиле реформе земљишне администрације под окриљем Светске банке. 

На основу свега горенаведеног и имајући виду да је у појединим медијима пласирана искривљена слика догађаја, имамо разлог више да уверимо грађане да ћемо истрагу спровести у сарадњи са другим надлежним државним органима, како бисмо дошли до истине и транспарентно обавестили јавност.

Релевантне вести