15.6.2023.

Републички геодетски завод је, на позив Савета страних инвеститора Србије, учествовао на Конференцији “Развој финансијских услуга: могућности и изазови”. Конференцију су свечано отворили члан Управног одбора ФИЦ Србија и председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић и вицегувернерка НБС-а Драгана Станић. На конференцији су се окупили представници регулаторних органа, стручњаци, пословне и струковне асоцијације и чланови академске заједнице.

У оквиру првог панела “Унапређивање односа између финансијских институција и корисника финансијских услуга” Дарко Вучетић, в.д. помоћник директора Сектора за развој и иновације у РГЗ-у је представио најважније дигиталне услуге које нуди катастар, а које имају потенцијал да значајно унапреде пословање у финансијском и банкарском сектору. Он је нагласио да је дигитализација, коју спроводи РГЗ у оквиру пројекта са Светском банком, кључна за обезбеђивање транспарентности, ефикасности, поузданости и доступности у систему земљишне администрације и тржишта непокретности.

/content/Vesti/2023/06/foto 1.jpg

Вучетић је позвао све банке и финансијска удружења у Србији да подрже иницијативу РГЗ-а да банке добију директан приступ катастарском систему и да саме могу вршити промене у бази катастра непокретности путем еХипотеке. Он је, током панел дискусије потврдио отвореност Републичког геодетског завода за све који желе да унапреде систем на прави начин и истакао да банкарски систем треба да буде главни мотор развоја тржишта непокретности.

/content/Vesti/2023/06/foto 4.jpg

Отворени позив РГЗ-а за сарадњу наишао је на позитиван одзив учесника, резултирајући заказаним састанцима у будућем периоду ради остваривања ефикасније сарадње. Учесници панела сагласили су се о неопходности даље дигитализације свих процеса и проналажења ефикасног модела финансијског образовања и бољег информисања клијената како би се ојачало међусобно поверење и дијалог.

Релевантне вести