15.7.2024.

У циљу ефикасније сарадње између Републичког геодетског завода и општина Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница, одржан је састанак руководства ових општина са директором РГЗ-а мр Борком Драшковићем и његовим сарадницима.

Директор РГЗ-а мр Борко Драшковић истакао је важност ефикасног решавања свих пројеката од значаја за локалне самоуправе и грађане, као и пројеката од државног интереса. Он је нагласио да ће РГЗ пружити максималну подршку локалним самоуправама и грађанима ових општина, препознајући њихов велики потенцијал за развој.

На састанку су представници локалних самоуправа изнели проблеме који су настали на територији наведених општина. Највеће незадовољство односи се на решавање захтева за пројекте препарцелације, промену намене земљишта, озакоњење објеката и пројекте инфраструктуре. Директор РГЗ-а је предложио да се представници општина обраћају директно РГЗ-у за сва хитна питања и проблеме.

Заменик председника општине Нова Варош, Љубомир Пејовић, истакао је да ће уложити максималне напоре како би Нова Варош и преостале три општине постале мотор развоја западне Србије. Он је похвалио РГЗ за обећање да ће пружити максималну подршку локалној самоуправи и грађанима, те нагласио важност унапређења сарадње и комуникације.

„Изузетно смо задовољни што је Републички геодетски завод и сам врх руководства одлучио да обиђе нашу општину и пружи нам подршку. Овај гест показује њихову посвећеност развоју наше општине и пружању максималних могућности коришћења услуга геодетског завода,” рекао је Пејовић након састанка.

Такође је истакнут недостатак комуникације са одговорним лицима у катастрима наведених општина. Директор РГЗ-а најавио је успостављање јаснијих канала комуникације и бржих одговора на упите и захтеве. Усвојен је план за организовање обука за представнике општина како би се боље упознали са системом и процедурама РГЗ-а.

„Републички геодетски завод је за наведене четири општине отворио мејл адресе за међусобну комуникацију, што ће допринети брзом и ефикасном решавању захтева и недоумица. Општине ће бити одговорне за иницијално прикупљање информација и документације, док ће РГЗ пружити стручну подршку, одржавати обуке и брзо одговарати на упите,” навео је директор Драшковић.

Усвојен је план за редовне састанке и извештаје о напретку, са циљем побољшања ефикасности, задовољства грађана и привлачења инвестиција. РГЗ ће активно пратити развој општина и фокусирати се на побољшање услова живота, подстицање привредног раста и привлачење инвестиција.

Овај састанак је још један корак ка јачању сарадње између РГЗ-а и локалних самоуправа, што ће допринети укупном напретку ових општина.
 

Релевантне вести