10.11.2021.

Републички геодетски завод објавио је на националном геопорталу „ГеоСрбија“ висококвалитетни дигитални ортофото мозаик резолуције 30cm израђен на основу сателитских снимака прикупљених током 2020. и 2021. године оптичким сателитским системима WorldView-2, WorldView-3 и GeoEye-1. Ови системи, са удаљености од преко 600km, на површини Земље снимају све објекте веће од 30cm користећи најсавременије мултиспектралне оптичке сензоре. Сателити праве мноштво снимака који се, у постпродукцији, састављају у мозаик како би се креирала слика за територију Србије.

Сви подаци су геореференцирани у универзалној међународној пројекцији и могуће је комбиновати их са другим просторним подацима, а једна од најважнијих функција је могућност упоређивања ових снимака са онима из претходних епоха. На тај начин  је могуће обезбедити и преглед промена у простору и на објектима током протока времена као четврте димензије, тако се обезбеђује идентификација неке појаве, праћење њене учесталости  и промена у обиму њене распрострањености кроз одређени временски интервал.

Набавку новог сета сателитских снимака врло високе резолуције подржала је Светска банка кроз пројекат „Унапређење земљишне администрације у Србији“ који се имплементира у РГЗ-у од 2015. године.

Сателитски снимци веома високе резолуције пружају ефикасне информације о просторним променама и од изузетне су користи за одржавање и ажурирање база података катастра непокретности, топографских и картографских база података и других сродних службених регистара у надлежности РГЗ-а. Снимци представљају ваљан основ за покретање поступака пред државним органима, органима локалне самоуправе и јавним предузећима надлежним за имовинско-правне односе, урбанизам и грађевинарство, пољопривреду, шумарство, заштиту животне средине, управљање ризицима, социјалну и фискалну политику и др.

Висококвалитетни дигитални ортофото мозаик користиће се за имплементацију свих пројеката од националног значаја где геопросторни подаци играју важну улогу у доношењу одлука и вођењу адекватне политике. Коришћење ових података подржаће реализацију многих активности у оквиру преговарачких поглавља за приступање Републике Србије Европској унији као што су успостављање IACS Система за идентификацију парцела, NATURA2000,  имплементацију INSPIRE директиве и др.

Главни корисници ортофото мозаика су сви органи државне управе и  локалне самоуправе, образовне  институције и друге организације које је основала држава. Сви они податке ће користити без наплате републичке административне таксе. 

Подаци ће, уз одговарајуће услове, бити комерцијално доступни у Републици Србији јавним  предузећима,  правним и физичким лицима,  професионалим  корисницима  који се баве пословима у области некретнина, ГИС-а, енергетике, инжењеринга, пољопривреде и др.

Ортофото мозаик је доступан на јавни увид на националном геопорталу „ГЕОСрбија“ у оквиру теме „Ортофото“ у слоју „Сателитски снимци“ / „ДОФ 30cm (2020-2021)“.

Релевантне вести