18.9.2020.

Република Србија се, према новом Глобалном индексу сигурности некретнина за 2020. годину, нашла на десетом месту у Европи, а на четрнаестом у свету на Приндекс листи (https://www.prindex.net).

Од укупно шест области које индекс мери, најбоље оцене Србија је добила у области сигурности власништва са 98%, а најмању оцену из области рентирања непокретности где се преко 50% становништва осећа несигурно. Истраживање је спровела организација Глобал ленд алајанс (Global Land Alliance) и институт Оверсиз дивелопмент (Overseas Development Institute) уз подршку Одељења за међународни развој Владе Уједињеног Краљевства и мреже експерата Омидер (Omidyar). 

Република Србија недавно је добила и бројна друга признања која се тичу непокретности и геопросторних података:

  • Признање Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација за лидерску позицију у региону Западног Балкана у родној равноправности у области власништва над земљиштем. 
  • Признање Уједињених нација као земља која се нашла у првих 10 земаља које су почеле имплементацију Интегрисаног оквира за управљање геопросторним подацима (IGIF) Уједињених нација и Светске банке и др. 
  • Због великог броја услуга и електронског пословања сајт РГЗ-а се нашао у 30 најпопуларнијих сајтова у Србији по рангирању Alexa Internet Inc. (www.alexa.com) која је део највеће светске компаније Амазон. Тако је РГЗ постао једина катастарско-картографска институција у свету чији се веб сајт рангира у првих 50 најпопуларнијих сајтова у својој земљи. У Србији, међу првих педесет, веб сајт РГЗ-а је једини веб сајт  неке е државне институције . 

Признања која долазе из света мотив су за Републички геодетски завод да настави са успешним спровођењем реформи и остваривањем вансеријских резултата у области непокретности, упркос  негативној кампањи коју воде поједине интересне групе. 

Својим активностима РГЗ је Србију сврстао у високо пожељну земљу за инвестирање, а грађанима Србије омогућио ефикасне и поуздане услуге. 
 

Релевантне вести