9.8.2022.

Делегација Републичког геодетског завода коју чине директор РГЗ-а мр Борко Драшковић и в.д. помоћник директора Сектора за развој Дарко Вучетић, на позив Уједињених нација, представила је резултате рада на имплементацији Интегрисаног оквира за геопросторне податке као и модел израде Социо-економске студије утицаја геопросторних података коју је Србија израдила међу првима у свету. Студија је израђена у оквиру пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“ у сарадњи са Светском банком.

На панелу у седишту УН-а су, осим представника РГЗ-а били и представници Аустралије и Новог Зеланда као и представници Светске банке. Закључак присутних је да је Србија остварила веома велики напредак на пољу интеграције геопросторних података и домена земљишне администрације и да је приступ који је примењен одличан пример добре праксе и рецепт за многе земље света.

/content/Vesti/2022/08/UN 1.png

На главној седници 12. заседања Организације Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама у Њујорку Дарко Вучетић је, као члан извршног одбора ове организације за Европу, представио позицију европских земаља у домену примене геопросторних подака у ефикасној земљишној администрацији, нагласивши да је интеграција оквира за ефикасну земљишну администрацију и оквира за управљање геопросторних информација од пресудне важности. Такође, представник РГЗ-а је у име свих европских земаља представио позицију Европе у домену водних геопросторних информација похваливши чињеницу да је одлучено да се и овај важан део рада овог тела веже за интегрисани оквир за геопросторне информације.

Учешће делегације РГЗ-а је још један од доказа да Република Србија и Републички геодетски завод уживају велику међународну репутацију и углед захваљујући оствареним резултатима и реформи које наша земља спроводи у овој области последњих неколико година.

Обраћање српске делегације у тачки 11 главне седнице 12. заседања Организације Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама погледајте у следећем видеу

Обраћање српске делегације у тачки 11 главне седнице 12. заседања Организације Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама погледајте у следећем видеу

Релевантне вести