14.10.2022.

Председник јавнобележничке коморе Србије, као представник једне од важних интересних група, користи свој положај за злоупотребу институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и врши притисак против транспарентног рада Републичког геодетског завода.

На основу дописа који је РГЗ примио од Повереника стиче се утисак да председник Јавнобележничке коморе Србислав Цвејић има проблем да се резултати рада његове канцеларије јавно спомену, макар и у контексту да је то најуспешнија јавнобележничка канцеларија у области која се односи на промет непокретности у првој половини 2022. године.

Наиме, Републички геодетски завод у свом извештају истиче пословне резултате са тржишта непокретности: најскупље куће, станове, парцеле, а међу тим подацима нашао се и податак о најуспешнијој јавнобележничкој канцеларији.

Треба имати у виду да РГЗ, уз бројне друге извештаје, тромесечно објављује статистичке извештаје о резултатима рада свих јавних бележника у Републици Србији на страници: https://www.rgz.gov.rs/o-nama/statistika/statistika-javnih-bele%C5%BEnika  

До сада нико због тога није имао примедби и зато је реакција Јавнобележничке коморе тако упадљива и чини се да је председник Коморе Србислав Цвејић нарочито осетљив на идеју да
се рад његове канцеларије траснпарентно представи и да се објави чињеница да је његова канцеларија најуспешнија. Због тога се поставља питање да ли је проблем генерална транспарентност иступања РГЗ-а у јавности или се захтева само чување тајности података о резултатима рада канцеларије Србислава Цвејића у домену промета непокретности.

С обзиром на то да РГЗ није имао увид у пријаву представника Коморе упућену Поверенику, остаје нејасно да ли се због овога председник Коморе суочава са моралним проблемом или се
ради о безбедносном проблему јер се на основу података у извештају РГЗ-а можда може претпоставити и висина зараде његове канцеларије. Изнети подаци искључиво се односе на део делатности јавних бележника у вези са тржиштем непокретности.

Објављени подаци не могу се сматрати подацима о грађанину Србиславу Цвејићу.

Назив јавног бележника је назив канцеларије која обавља јавнобележничку делатност, што се може утврдити на интернет страницама Јавнобележничке коморе и Министарства правде, али не и на страницама АПР-а, што би било очекивано. Осим тога, нотарске канцеларије имају већи број запослених и вршиоци су јавних овлашћења.

РГЗ као посебна организација, а тиме и самостални орган, у свему поштује законе Републике Србије и један је од најтранспаретнијих државних органа. Начело јавности прописано Законом о државном премеру и катастру је једно од најважнијих начела рада РГЗ.

Републички геодетски завод, поштујући Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, и посебно начело да јавност има оправдан интерес да зна, информације којима
располаже као орган јавне власти, настале у раду или у вези са радом РГЗ, чини доступним јавности.

Извештај који је предмет питања Повереника, управо је доказ транспарентности у раду РГЗ-а и поштовању Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Ово није први пут да неко злоупотребљава канцеларију Повереника за притисак на РГЗ у циљу остваривања личне користи, опструкције увођења антикоруптивних мера, дигитализације и
транспарентности, као и стварања негативне медијске кампање.

Релевантне вести