21.11.2023.

Републички геодетски завод жели да подели са грађанима неколико значајних резултата који су показали да је нови систем уписа старих исправа у катастар у складу са потребама и навикама грађана.

Од 4. новембра 2023. године, Републички геодетски завод је прешао на потпуно дигитално подношење захтева за упис старих исправа у катастар преко професионалних корисника – адвоката. Током прве две недеље примене новог система, адвокати су поднели 3058 захтева.

Најинтересантнији податак је да је више од половине захтева, тачније 55 одсто, поднето ван уобичајеног радног времена док је чак 709 предмета послато викендом. Ово потврђује да се нови систем успешно прилагодио ритму и навикама грађана омогућивши им да катастар ради 24 сата свих 7 дана у недељи, док је адвокатима омогућен флексибилнији и ефикаснији рад.

Током прве две недеље функционисања новог система, у катастру је поднето укупно 33.028 захтева, од стране бројних државних органа, локалних самоуправа, јавних бележника, адвоката, јавних извршитеља и других. Укупан удео ових захтева, предатих преко адвоката износи скоро 10 одсто и представља петоструко повећање у односу на претходне периоде када је тај удео износио нешто мање од 2 одсто.

Увођењем овог система, број адвоката – професионалних корисника се повећао на 3589 и сваког дана се број нових захтева за професионалног корисника креће између 60 и 80.

Нови систем, иако критикован од појединаца, је успео да демонтира стари коруптивни модел који је ограничавао брзину и ефикасност уписа старих исправа у катастар. Другим речима, грађани у новом систему добијају квалитетну услугу чиме решавају своје проблеме везане за непокретности које нису биле уписане деценијама, уместо досадашњег тражења наводних “веза” и “комбинација”.

Републички геодетски завод искрено захваљује свим грађанима на поверењу и разумевању током реформи у вези са уписом старих исправа у катастар. Сви постигнути резултати су део светске визије унапређења процеса уписа непокретности, чинећи их транспарентнијим, ефикаснијим и прилагођеним потребама грађана.

Релевантне вести