6.7.2023.

Директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић и председник Коморе јавних извршитеља, Бојан Костић договорили су, на састанку одржаном 5. јула 2023. године, реализацију активности усмерених ка решавању старе документације из имовинско-правних односа коју код себе чувају грађани и привредни субјекти.

Ове активности имају за циљ коначно решавање проблема старе и неподобне документације о власништву грађана и привредних субјеката. Уважавајући искуство јавних извршитеља на терену, њихове досадашње резултате рада и познавање поступка идентификације објеката, препознат је значај јавноизвршитељске професије и њихова улога у решавању делимично нерешене земљишно-књижне администрације. Овим ангажовањем јавних извршитеља, очекује се решавање досадашње непотпуне или недостајуће документације која није могла бити основ за упис у катастар непокретности, чиме ће се превазићи велики проблеми који су отежавали рад катастра.

На састанку је закључено да ће се дугогодишње нерешена и правно непремостива питања, која нису усклађена са данашњим законским и техничким нормама, ефикасно решавати преношењем надлежности на јавне извршитеље. Овим кораком, постићи ће се потпуна ажурност у раду служби Републичког геодетског завода, које ће, на захтев јавних извршитеља, у законском року вршити коначни упис.

Заједнички рад на Нацрту измена Закона о извршењу и обезбеђењу, који је започет заједничким напорима, омогућиће неопходне промене у пракси. Нацрт ће ускоро бити достављен Министарству правде, пружајући основу за примену потребних реформи.

Учесници састанка су изразили обострано задовољство због проналаска предлога решења за ситуације које су правиле велике проблеме, а чије ће решавање донети значајне користи грађанима и привреди.

Релевантне вести