18.6.2019.

Пре скоро десет година, група професора са Грађевинског факултета поднела је тужбу против Републичког геодетског завода захтевајући накнаду штете због наводне повреде ауторских права. По решењу извршитеља са рачуна РГЗ-а заплењена су новчана средства у висини од око 2 милиона евра.

Иако Републички геодетски завод никада није имао закључен уговор са четири професора Грађевинског факултета у Београду, Апелациони суд у Београду донео је пресуду којом се Републички геодетски завод обавезује да професорима исплати наведени износ, на име накнаде штете због повреде ауторског права програмског система “Мап Софт 2000.”

Уговорима закљученим 1991. и 2001. године између Републичког геодетског завода и Грађевинског факулета уговорена је инсталација, обука, одржавање и преношење права располагања програмског система "Мап Софт”.

Цех за грешке које је направило руководство РГЗ-а пре 15 и више година данас мора да санира буџет Републике Србије.

Принудно извршење налога прети да онемогући редован рад РГЗ-а до краја године имајући у виду да су средства скинута са буџетске линије намњене плаћању фиксних трошкова организационих јединица као што су струја, вода, телефон, комуналије.

У питање се доводи и даље ангажовање око 300 запослених по уговорима.

Руководство републичког геодетског завода интензивно ради на проналажењу решења за ове проблеме који прете да угрозе редовно функционисање државног органа, а на тај начин, посредно нанесу и немерљиву материјалну штету грађанима и привреди Србије. Како би се предупредиле последице, руководство је упутило захтев Министарству финансија да се новчана средства надоместе из текућих буџетских резерви.

Указујемо још једном на чињеницу да је ово један у низу наслеђених проблема из периода од пре 2012. године и показује начин на који је вођен РГЗ у претходном периоду. Проблеми кулминирају управо у тренутку када се приводи крају антикорупцијска реформа катастра непокретности.

Републички геодетски завод ће  искористити сва правно дозвољена средства за обнављање поступка и заштиту интереса институције, иако је јасно да ће због тога руководство Завода поново бити на удару тајкунских група.

Релевантне вести