29.8.2023.

У чврстом настојању да унапреди интегритет, транспарентност и одговорност на тржишту непокретности, Републички геодетски завод са задовољством обавештава јавност о успешном одржавању првог конститутивног састанка мулти-институционалне Радне групе за борбу против корупције на тржишту непокретности.

Овај састанак, који је одржан 28. августа 2023. у просторијама Републичког геодетског завода, окупио је релевантне стручњаке из различитих државних институција са интегритетом и богатим искуством у дугогодишој борби против корупције, што додатно наглашава озбиљност и посвећеност сузбијању корупције у области тржишта непокретности.

На првом конститутивном састанку, сви чланови су се упознали са својим улогама и одговорностима, размотрили основне циљеве и план рада и сагласили се да ће фокус бити на развоју транспарентних процедура, дигитализацији процеса, обуци запослених и подизању свести грађана о последицама корупције на тржишту непокретности.

Циљеви рада Радне групе су усмерени на постизање кључних резултата у борби против корупције на тржишту непокретности. Прва фаза ће обухватити темељну анализу постојећег правног оквира који уређује тржиште непокретности ради идентификације недостатака у супротстављању коруптивним активностима, било да се ради о регулисаним, делимично регулисаним или нерегулисаним сегментима тржишта. Осим тога, посебна пажња биће посвећена идентификацији области које су посебно рањиве на корупцију како би се обезбедила циљана и ефикасна интервенција.

Након аналитичког прегледа, уследиће рад на усклађивању и усвајању препорука које ће имати за циљ унапређење постојећих закона и других прописа у области тржишта непокретности. Паралелно са законодавним активностима, водиће се кампање за подизање свести шире јавности о озбиљним последицама корупције на тржишту непокретности и промовисање интегритета као кључне вредности у том сектору.

Директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић је истакао да: „Овај конститутивни састанак представља почетак аргументоване и одлучне борбе против корупције на тржишту непокретности. Свесни смо изазова пред нама, али смо исто тако посвећени остваривању позитивних промена које ће омогућити праведније, транспарентније и одговорније окружење за све учеснике на тржишту непокретности".

Јавност ће бити извештавана о активностима, постигнућима и напретку у борби против корупције на тржишту непокретности од стране овог тела.

Релевантне вести