26.2.2024.

Поводом текста објављеном у медијима под насловом: “Катастар највећа препрека за ширење производње у ЕИ Ниш”.

Деценијски немар и управљање имовином у ЕИ Нишу резултирали су стањем које не само да одражава хаос видљив у јавним изјавама и у поменутом саопштењу, већ и у самом катастру што је и логично, потврђујући да су проблеми са којима се суочавамо озбиљни и захтевају хитну пажњу. Решавање имовинско-правних проблема је сложен процес који захтева координацију између разних државних органа, локалне самоуправе, и привредника - свих сем катастра.

Катастар је спреман да, након решавања међусобних односа и усаглашавања око власништва над непокретностима, те односе региструје у складу са законским роковима. Битно је нагласити да било какав покушај утицања на рад катастра изван законских оквира угрожава правну сигурност грађана и подрива поверење у институције, што Републички геодетски завод неће допустити.

Изражавамо изненађење и разочарање што представници Републичког геодетског завода нису били позвани на састанак где су наш рад и питања којима се бавимо приказани као главни кривци. То додатно потврђује да је циљ скупа био усмерен на постизање другачијих интереса, а не на решавању стварних проблема.

Позивамо све релевантне стране да своја права и интересе остварују кроз законске оквире и законским путем. Катастар је спреман да у том процесу пружи потребну подршку и да делује у складу са законом, гарантујући правну сигурност и транспарентност у сваком кораку.

На крају, желимо да подвучемо нашу посвећеност решавању свих изазова са којима се суочавамо, уверени да само заједничким напорима можемо превазићи постојеће препреке и допринети стабилности и развоју наше заједнице.

Релевантне вести