9.12.2021.

„Тренутно имамо најажурнији регистар непокретности у Србији икада“, рекао је професор Правног факултета у Београду др Милош Живковић током друге онлајн дискусије у организацији Републичког геодетског завода о теми „Комуникација са дигиталним катастром и како решавати упис у катастар на основу старих исправа“. Према речима проф. др Милоша Живковића РГЗ је спровео реформу система која је омогућила да се предмети за промену носиоца права на непокретности решавају у року од пет дана.

/content/Vesti/2021/12/све заједноо.jpg

Републички геодетски завод је ефикасно успоставио систем уписа, архивирања и дистрибуције права над непокретностима и спреман је да подржи решавање вишедеценијских проблема у делу утврђивања права који раде други органи као што су судови, јавни бележници, извршитељи, локалне самоуправе и државни органи. 

Професор Живковић је, у наставку дискусије, рекао да је пракса показала да решавање предмета, који се односе на упис у катастар по старим исправама и често са нерешеним имовинско-правним односима, није довољно прецизно уређено. 

/content/Vesti/2021/12/професор3.jpg

Да би реформа дала целовит резултат, преостало је да се нађе решење и за други, захтеван, део проблема који се односи на утврђивање права власништва и имовинско правних односа, а који је у домену судова, јавних бележника, органа локалне самоуправе. И у овој области РГЗ је спреман да пружи подршку у оној мери која буде била дефинисана прописима.

Професор Живковић сматра да је што пре потребно да се формира посебно тело или комисија која би послужила као механизам за прелиминарно утврђивање права.

Током дискусије, потпредседник Адвокатске коморе Београда Саша Иванишевић и начелник одељења за другостепени поступак РГЗ-а Милош Бјелановић сложили су се да адвокатура представља велики и мало искориштен потенцијал за решавање проблема утврђивања права на основу старих исправа како би њихова регистрација у катастру непокретности била могућа, што подразумева прецизније дефинисање њене улоге у Закону.

/content/Vesti/2021/12/адвокат3.jpg

Заједнички став учесника дискусије гласи да је добра законска основа кључна за системско решавање проблема наслеђених из прошлости и предуслов за јасне и ефикасне међусобне односе свих актера у процесу и комуникацији са дигиталним катастром. 

Потпредседник Адвокатске коморе Србије Саша Иванишевић изнео је став да би се  адвокатура радо укључила у решавање проблема утврђивања права на основу старих исправа како би њихова регистрација у катастру непокретности била могућа и ефикаснија, али је неопходно да се добро дефинише законски и организациони оквир. Он је додатно нагласио да су дигитални сервиси РГЗ-а у техничком смислу јако добро замишљени, али је у процесу дигитализације потребно повезати адвокате који се баве имовином са развојем ИТ система како би цео процес био ефикаснији и квалитетнији. 

Милош Бјелановић је истакао да упис у катастар представља једини начин стицања и доказивања права власништва, али да велики проблем представља чињеница да је пре 2018. године ова могућност уписа остављена грађанима на вољу што веома често није резултирало самим чином уписа у катастар. Међутим, од ступања на снагу новог Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова 2018. године, примењује се дигитални начин комуникације и обавезан упис у катастар непокретности који је омогућио ефикаснији рад катастра и онемогућио манипулације и преваре. 

/content/Vesti/2021/12/милош2.jpg

Републички геодетски завод је покренуо снажну иницијативу која се тиче решавања суштинског системског проблема са којима се суочавају како грађани, тако и РГЗ, а то је решавање предмета по старим исправама. Предлог да се кроз измену законског оквира активно укључе и адвокати у решавање овог проблема, чиме би се знатно убрзао читав процес, направљен је значајан корак ка циљу за који се РГЗ већ дуже време залаже, а то је активна улога свих органа који учествују у поступку утврђивања права, чиме би значајно приближили коначном превазилажењу овог вишедеценијског „камена спотицања“.

Организацијом ове дикусије РГЗ је још једном потврдио да је иницијатор и лидер међу органима државне управе у поступку дигитализације услуга и очекује да ће и друге институције следити позитиван пример који евидентно даје резултате. Ово представља једини начин да се остане на путу свеобухватне дигитализације која има за циљ да се грађанима олакша, поједностави и убрза поступак уписа у катастар непокретности.

Галерија фотографија

Релевантне вести