7.10.2024.

Да ли сте чули за термин „ВЕЛИКА ЛАЖ”? Адолф Хитлер је описао ову технику у својој књизи “Mein Kampf”: метода “велика лаж” функционише тако што се пласира огромна неистина, нешто толико скандалозно да људи, који верују у поштење, не могу да замисле да би неко имао смелости да то изјави ако није барем делимично тачно. Лаж се понавља изнова и изнова, док не почне да изазива сумњу и постане прихваћена.

Данас, “велика лаж” се поново користи: наводи се да је Републички геодетски завод „препустио контролу над катастарским подацима Хрватској, Словенији и страним компанијама“. Ове тврдње су део кампање која непрекидно покушава да дестабилизује реформе које РГЗ спроводи у интересу грађана. Пре су нас оптуживали да смо сакрили 200.000 хектара земљишта, организовали хакерски напад на сопствени систем како бисмо отимали некретнине, па чак и да смо намерно стављали облаке на сателитским снимцима да бисмо сакрили објекте за озакоњење.

Све ове оптужбе део су исте стратегије – покушаја да се створи неповeрење у институције, зауставе реформе катастра који је постао транспарентан и ефикасан и поврате стечени бенефити из старог система од стране интересних група. Оно што је посебно забрињавајуће јесте да ове лажи више не долазе само од анонимних извора. Негативна кампања, укључујући „велику лаж“ да су „подаци српског катастра у Хрватској и Словенији“, сада укључује и појединце на одговорним позицијама – оне од којих би се очекивало да буду одговорни према грађанима. Ово је заиста опасно јер институције попут РГЗ-а постоје управо због грађана и њихове заштите.

Иронично, неки од оних који данас пласирају неистине добро познају наш рад. На пример, уредник новина, у којима је објављена “велика лаж” да су подаци катастра у Хрватској и Словенији, био је гост РГЗ-а, ушао у нашу сервер салу и видео инфраструктуру где се налазе подаци катастра и инфраструктуру која сваког секунда обрађује 11.000 дигиталних процеса. Наша инфраструктура садржи 3,8 петабајта података, са више од 500 виртуелних сервера и 4.000 рачунара – најмодернија у земљи. Упркос свему што је видео, одлучио је да објави наручени текст, учествујући у нарушавању поверења грађана у ову институцију.

Наш задатак остаје исти: да грађанима Србије обезбедимо транспарентан, сигуран и ефикасан систем. То радимо свакодневно, без обзира на покушаје дискредитације. Знамо да многима смета наша технолошка самосталност и одлучност да уведемо ред и транспарентност. Али уместо да се правдамо онима који бирају да верују или шире “велике лажи”, ми радимо оно што најбоље знамо – у служби грађана, за будућност Србије.

Релевантне вести