3.2.2020.

У Палати Србија одржана је конференција Дигитална сарадња: трансформација влада коју отвара говор председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Говор председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_10-21-57.jpg

Председница Владе Ана Брнабић истакла је у свом говору да је поносна што су се у Београду окупили представници Уједињених нација, Естоније, Немачке, Аустрије, Велике Британије и земаља у региону. Размена искустава између земаља које су већ у великој мери извршиле дигиталну трансформацију јавне управе и оних које се тек упуштају у тај процес. Она је нагласила да нам дигитализација јавне управе омогућава транспарентност и већу доступност грађанима, а спречава корупцију.  

Панел Дигитална управа у Србији: Међусекторска и интрасекторска сарадња

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/Панел директор К2.jpg

Директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић се осврнуо на прелазак са аналогног на дигитални начин рада и размишљања. Он је нагласио да су у дигиталном начину рада ствари подељене на црно и бело, а све што је између је сиво није дигитално. У прошлости је постојало много тога сивог али се дигитализацијом тај број смањује. Републички геодетски завод је пре уласка у процес дигитализације морао да спроведе опсежне реформе пре свега у погледу кадрова. У овом процесу велику подршку Републички геодетски завод добио је од кабинета председнице Владе Републике Србије, НАЛЕД-а, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Пореска управа. Овај процес реформи је био тежак али је сада све то иза нас, а бенефите дигитализације је осетио велики број грађана чија су решења обрађена путем еШалтера.

Панел Дигитална управа у региону: Садашњост и будућност

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_12-19-06.jpg

Током другог панела представници земаља у региону представили су своја искуства у погледу дигитализације јавне управе. Присутнима су се обратили Дамјан Манчевски министар за информационо друштво и јавну управу Северне Македоније, Мирлинда Карчанај директрорка канцеларије за информационо друштво Албаније, др Михаило Јовановић директор канцеларије за информационе технологије и електронску управу Републике Србије, Винченцо Акваро шеф за дигиталне владе Уједињених нација, др Грегор Вирант директор иницијативе СИГМА/ОЕЦД и Ендрју Вробел оснивач Emerging Europe.

Панел Партнерство: Будућност дигиталних влада

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_14-10-55.jpg

Током трећег панела презентацију је одржао Сим Сикут директор информационих технологија Владе Естоније која је најпознатија дигитална нација на свету. Поред њега о бућности у погледу дигитализације говорили су Марко Чадеж председник Привредне коморе Србије,  Барбара Убалди заменица директора за реформу јавне управе и директорка за дигиталне владе и отворене податке/ОЕЦД, Виолета Јовановић извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој и Кристиан Руп директор информационих технологија Европске иновационе лабораторије за еУправу и отворене податке .

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_14-56-31.jpg

Говор шефа за дигиталне владе Уједињених нација Винченца Аквара

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_10-33-18.jpg

Поред педседнице Владе Републике Србије и представника Уједињених нација окупљенима се обратио и Михаило Јовановић директор канцеларије за информационе технологије и електронску управу Републике Србије.

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_10-48-44.jpg

Додељене су захвалнице партнерима који су подржали развој еУправе у Србији. Фотографије доделе можете погледати овде.

Отварање конференције Дигитална сарадња: трансформација влада

Делегација Републичког геодетског завода на конференцији Дигитална сарадња: трансформација влада.

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/Дигитална сарадња 1.jpg

 У току су финалне припреме пред почетак конференције Дигитална сарадња: трансформација влада

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/viber_image_2020-02-03_10-05-15.jpg

Релевантне вести