17.9.2024.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, г. Горан Весић, својим дугогодишњим нечињењем директно крши закон и покушава да изазове озбиљан поремећај у раду Републичког геодетског завода. Упркос нашим упозорењима, министар је у два мандата игнорисао своје законске обавезе и тиме јасно показао намеру да дестабилизује ову важну институцију.

Већ годинама министар Весић није донео Правилник о поступку уписа у катастар непокретности и водова (инфраструктуре), основни документ који уређује рад РГЗ-а и омогућава грађанима упис права над непокретностима. По закону је био у обавези да донесе овај Правилник пре више година, а с обзиром на то да му је ово други мандат, очигледан је став и намера министра Весића да опструише рад РГЗ-а. Овакво непоступање ствара правну несигурност, ремети тржиште непокретности и угрожава рад РГЗ-а.

Поред недоношења Правилника министар Весић такође није прописао, а био је у обавези по Закону, и следеће:

1. Податке које евиденција обвезника доставе треба да садржи према члану 21 Закона – чиме је онемогућено скраћивање процедура и максимално убрзавање поступка уписа у катастар.

2. Формат електронског захтева за покретање поступка уписа у катастар непокретности према члана 26 Закона – чиме је онемогућена аутоматизација забележби и дигитализација процеса. Тиме се угрожава правна сигурност грађана и убрзавање процеса рада службеника катастра.

3. Дефиницију "једноставнијих управних ствари" по члану 36 Закона – чиме се онемогућава олакшавање поступка уписа у катастар грађанима Србије. Овај једноставан корак би значајно убрзао и олакшао процес уписа у катастар.

Уместо да испуни своје законске обавезе и омогући несметан и функционалан рад катастра, министар Весић је одлучио да појача и интензивира кампању против Републичког геодетског завода и запослених. Ова кампања је пласирана преко медија, а све то без да се министар Весић икада обратио РГЗ-у. На тај начин се додатно дестабилизује рад једне од кључних институција у земљи, уместо да се допринесе њеној правној сигурности и функционалности.

Посебно је забрињавајуће што се ово дешава након имплементације ISO 37001 стандарда у РГЗ-у за борбу против корупције. Недостатак адекватне подршке од стране министра може угрозити наше напоре у унапређењу система управљања непокретностима и борби против корупције.

Упркос покушајима министра да изазове озбиљан поремећај у раду РГЗ-а, захваљујући ентузијазму, професионалности и марљивости запослених у катастру, ова институција наставља да служи грађанима Србије.

Позивамо министра Горана Весића да одмах испуни своје обавезе према Закону, Скупштини Србије и грађанима Србије, да престане са опструкцијама и омогући РГЗ-у да ради у пуном капацитету на добробит свих грађана Србије.
 

Релевантне вести