26.4.2023.

Служба за катастар непокретности Чачак у сарадњи са Општином Чачак, јавним предузећима ЈП Градац и ЈП Водовод и фирмом Веком 18. фебруара 2003. године поставила је прву перманентну GPS станицу за потребе премера на територији целе општине.

Договорено је да се станица заједнички користи ради добијања једнозначних резултата мерења на целој територији општине. Перманентну станицу је било неопходно поставити због
неконтролисане изградње и уништавања великог дела полигонометријске и полигоне мреже на територији града.

Београдска фирма Веком понудила је најбоље решење, а то су, у том моменту Leica SR 500 GPS пријемници, Satel 3asd EPIC модеми снаге 10 Wati за RTK пренос сигнала и антене Kathrein 3
Децибела. GPS станица, модем и антена постављени су на зграду општине, док су на планинским врховима Овчар и Црна Стена на планини Јелици постављени модеми и антена Kathrein. Опрема постављена на планинске врхове има функцију рипитера. Овакав радио саобраћај омогућио је слање диференцијалне корекције и иницијализацију GPS ровера у реалном времену, за мање од 60 секунди, на центиметарску тачност, у радијусу од 50 км. Извршено је одређивање трансформационих параметара за целу политичку општину опажањем real statc 114 тригонометара (2 тригонометра првог реда, 9 тригонометара другог реда, док су остали трећег и четвртог реда) како би систем радио у Гаус Кригеровој пројекцији. Изравнање је урађено по Two step методи, а за висине су коришћени репери NVT.

/content/Vesti/2023/04/1-1.jpg

Координате перманентне станице су одређене 2004. године у кампањи опажања државних референтних тачака и урађен је елаборат одређивања координата перманентне станице Чачак.

И после двадесет година станица је и даље у фукцији и део је система преко GSM у мрежи Vekom net. Ову перманентну станицу користи и десетак приватних геодетских организација.

 

 

 

Релевантне вести