3.3.2023.

„Републичком геодетском заводу је изузетно значила подршка институција Краљевине Шведске јер је она била својеврсна јавна порука да наша институција има пријатеље“ – рекао је директор РГЗ-а мр Борко Драшковић на обележавању двадесет година подршке Краљевине Шведске РГЗ-у. Драшковић је истакао да је одлична сарадња са Лантматеријетом – Шведском агенцијом за картографију, катастар и регистрацију земљишта, уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA) омогућила да превазиђемо бројне изазове и остваримо изванредне резултате у реформи катастарског система.

/content/Vesti/2023/03/SW-RGZ 15.png

Генерална директорка Шведске агенције за међународни развој и сарадњу Карин Јемтин изразила је задовољство чињеницом да је досадашња сарадња српског и шведског катастра резултирала бољом економском ситуацијом за грађане Србије, као и значајним повећањем нивоа сигурности и транспарентности у катастру.

/content/Vesti/2023/03/Mala.png

Шефица Групе за међународну сарадњу амбасаде Краљевине Шведске, Карин Мекдоналд, изразила је задовољство двадесетогодишњом сарадњом са Републичким геодетским заводом, наводећи да је та сарадња омогућила успостављање узајамног односа из којег обе земље имају шта да науче, а што представља пример заједничких европских вредности.

/content/Vesti/2023/03/KMek.png

Помоћник директора Сектора за развој и иновације, Дарко Вучетић, захвалио се институцијама Краљевине Шведске на њиховој подршци у реформи српског катастра. Осим презентације новог пројекта представљени су и резултати двадесетогодишње сарадње између Републичког геодетског завода и Краљевине Шведске, кроз пројекте које је финансирала SIDA, а реализовали РГЗ и Лантматеријет у областима масовне процене вредности непокретности, дигиталног архива и дигиталног управљања геопросторним подацима.

/content/Vesti/2023/03/Darko.png

Матијас Рантанен, пројектни менаџер из Лантматеријета, се захвалио РГЗ-у и SIDA-и на изузетној сарадњи и изразио задовољство што почиње рад на новом пројекту „Smart SDI“, укупне вредности 2,25 милиона евра, који има за главни циљ јачање Националне инфраструктуре геопросторних података. Пројекат ће се бавити припремом платформе и увођењем стандарда за дигиталну размену података између институција, привреде и грађана у Републици Србији.

/content/Vesti/2023/03/Matijas.png

ТВ Студио Б, 03. 03. 2023.

Релевантне вести