12.7.2019.

Дипл. геод. инж. Татјани Тасић из Републичког геодетског завода, 10. јула 2019. уручен је сертификат Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, којим се потврђује да је успешно завршила обуку за коришћење јединственог информационог система за инспекције - еИнспектор, као и да је спремна и оспособљена за обављање тренинга инспектора за рад у овом систему. 

Уручивању сертификата присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић и министар државне управе и локлане самоуправе Бранко Ружић.

/content/Vesti/2019/07-Jul/1007_ruzzich_hajat_pok.jpg

У Србији је 36 инспекција почело да користи информациони систем еИнспектор међу којима је и Инспекцијски надзор над радом геодетских организација. 

/content/Vesti/2019/07-Jul/Татјана.png

- Канцеларија за информационе технологије и електронску управу је претходних годину и по дана радила на имплементацији овог веома сложеног информационог система електронске управе. Од сутра ће 1.500 наших инспектора на терен изаћи користећи лаптоп рачунар, мобилни интернет и квалификовани електронски сертификат - изјавио је директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић уочи почетка 26. седнице Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Како је додао, план је да до краја године и преосталих седам инспекција буду укључене у информациони систем еИнспектор.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Инспектор.png

Председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић је рекао да су постигнути велики резултати, пре свега на побољшању статуса инспектора.

- То побољшање смо прошле године постигли за локалне инспекторе, а мерама које је сада Влада усвојила републичке инспекоре преводимо у звање самосталних саветника и самим тим подижемо и њихову плату - рекао је Пауновић.

Додао је да је Влада усвојила и закључак којим ће се повећати број инспектора с обзиром да, додао је, тренутно у Србији има нешто више од 4.000 инспектора што је четири пута мање од стандарда који важи у Европској унији.

- Основу за даљи рад, за реформу инспекција овим постижемо и надам се да ћемо у предстојећем периоду наставити заједнички рад и да ћемо инспекцијске службе поставити на ниво какав је потребан Србији и њеним грађанима - рекао је он.

Председник Скупштине НАЛЕД-А Драган Пенезић је рекао да проблем сиве економије у Србији, према последњим истраживањима, обухвата око 15 одсто БДП-а.

- Имајући у виду да скоро пет милијарди евра сваке године заврши у тим сивим токовима одговорна привреда подржава сваки вид активности који ће допринети сузбијању тог проблема. Ту пре свега мислим на годину борбе против сиве економије чиме је Влада Србије показала да жели стратешким приступом да решава овај проблем и у оквиру мера које се тичу акционог плана за сузбијање сиве економије сигурно је реформа инспекције једна од најбитнијих - рекао је Пенезић.

Управо из тога разлога, истакао је, одговорна привреда окупљена у НАЛЕД-у подржава сваки вид повећања капацитета инспекцијских органа.

- Ми смо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој омогућили средства за успостављање Координационе комисије за инспекцијски надзор која ради у пуном капацитету у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, а уз помоћ Краљевине Холандије и норвешке амбасаде радимо на успостављању система за споразум о призњању прекршаја у области сиве економије, као и за побољшање управног надзора инспекција - рекао је он.

Све то, истакао је, води новим мерама које ће омогућити смањење сиве економије.

Пенезић је додао да је једна од ствари на којима НАЛЕД тренутно ради је успостављање јединственог контакт центра за инспекцијски надзор односно јединственог центра преко кога ће и грађани и привреда моћи да пријаве сиву економију.

Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи је рекла да ЕВРД већ две године подржава реформе у области пословних инспекција.

- Јако ми је драго да смо дошли до тога да славимо још један успех. Ово је једна од области у којој смо забележили доследну имплементацију реформа - додала је она и додала је да ће НАЛЕД и убудуће подржавати процес реформе.

/content/Vesti/2019/07-Jul/1007_hargitai.jpg

Извор: Танјуг и Републички геодетски завод.

Релевантне вести