12.7.2023.

Председница Адвокатске коморе Србије, Јасмина Милутиновић недавно је изнела изјаве које су изазвале пажњу јавности. Међутим, желимо да истакнемо да те изјаве не одражавају истину и да су засноване на непотпуним информацијама. Републички геодетски завод није изненађен саопштењем председнице Адвокатске коморе Србије, Јасмине Милутиновић која је од стране ове институције и стручне јавности одавно препозната као особа која се бори за реализацију сопствене политичке агенде и личних интереса, а на штету интереса грађана Србије.

Јасмина Милутиновић одржава обострано користан однос са председником Јавнобележничке коморе Србије, Србиславом Цвејићем како би се у Србији одржао и даље развијао нерегулисан систем тржишта непокретности у коме држава нема могућност контроле која се спроводи преко катастра. У нерегулисаном систему грађани Србије су изложени ризицима, манипулацијама и преварама приликом купопродаје непокретности. Досадашњи поступци председнице Адвокатске коморе Србије заједно са својим блиским сарадницима су директно саботирали сваки покушај Републике Србије на системском решавању великих проблема грађана Србије, на које је указао Републички геодетски завод у својим извештајима о постојању и сталном расту нерегулисаног система тржишта непокретности. Ова појава је документована и презентована и у екс-пост Анализи примене Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, јавно доступном документу израђеном од стране независних експерата – Републичког секретаријата за јавне политике и Републичког геодетског завода а у сарадњи са Светском банком.

Најеклатантнији пример опструкције је управо саботирање рада Радне групе Владе Србије, у којој је Адвокатска комора Србије имала два представника, а на коју се Јасмина Милутиновић позива у свом допису. Управо је председница Адвокатске коморе Србије директан кривац за престанак рада Радне групе и неиспуњавање задатка дефинисаном од стране Владе Србије да се на основу “израђене екс-пост анализе ефеката примене Закона...“ припреми предлог за измене и допуне закона са роком до 31.7.2021. године. Осим саботирања рада Радне групе због чега задатак Владе Србије није извршен, председница Адвокатске коморе Србије, Јасмина Милутиновић је опструирала и увођење Катастра инфраструктуре директним притиском на председницу Владе злоупотребљавајући своју јавну позицију и у име целе адвокатуре захтевала да се закон повуче из процедуре. Интересантно је да Катастар инфраструктуре, који би унапредио економију и инфраструктуру Републике Србије нема никаквих додирних тачака са пословима професије адвоката у чије име се обраћа. Такође, свакодневним отпором дигитализацији, увођењу реда у управљању непокретностима и успостављању комплетног регулисаног система тржишта непокретности у Србији, председница Адвокатске коморе Србије се бори за враћање старог и коруптивног модела земљишне књиге који је превазиђен модел из прошлог века а који је Србија на срећу давно напустила.

Због свега наведеног, не чуди да је саопштење председнице Адвокатске коморе Србије пуно неистина и нетачних информација:

  • Тема разговора између Коморе јавних извршитеља и Републичког геодетског завода није била измена Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова већ Закона о извршењу и обезбеђењу, који представљају два различита поступка и закона која је председница намерно изједначила како би дала легитимитет њеном изненадном обраћању јавности и саботирању иницијативе.
  • Радна група, на коју се председница Адвокатске коморе Србије позива у свом саопштењу, није испунила задатак у задатим роковима и њој је истекао мандат са престанком рада претходне Владе. Позивање на ову Радну групу, чији је мандат истекао и која очигледно није имала капацитет да реши овако комплексан проблем и одупре се опструкцији, је покушај председнице Адвокатске коморе Србије да се зауставе нове иницијативе и настави опструкција.
  • Злоупотребљавајући чињеницу да се адвокатура бави „пружањем правне помоћи грађанима“ председница Адвокатске коморе Србије оспорава ову иницијативу и назива је противуставном. Истина је да „пружање правне помоћи“ није ни поменуто нити је обухваћена иницијативом што се лако може проверити у средствима јавног информисања. На овај начин, неистинама, покушава се да се дискредитује иницијатива и придобије подршка код адвокатуре за њену личну амбицију.
  • Покушај оптужбе да се прикаже да „директор РГЗ-а жели адвокатуру... изузме из процеса“ је потпуна неистина. Напротив, дигитална и електронска комуникација катастра са адвокатима је у сталном порасту и успешно се развија. Данас око 3000 адвокатских канцеларија користи дигиталне сервисе РГЗ-а и електронски су повезани са катастром 24 сата дневно, 7 дана у недељи и 365 дана у години. Такође, Републички геодетски завод је јавно објавио комлетну архиву земљишне књиге преко услуге еАрхив коју адвокати користе више од 1200 пута дневно, потпуно бесплатно, па је јасно да председница Адвокатске коморе Србије нема комуникацију са својим чланством и искуства у дигиталној комуникацији.

Током вишегодишњег опструирања реформе земљишне администрације у Србији, од стране председнице Адвокатске коморе Србије, Јасмине Милутиновић и њених блиских сарадника, проблем нерегулисаног тржишта непокретности се дуплирао и толико нарастао да прети да угрози правну сигурност грађана Србије и стабилност тржишта непокретности. Величина проблема се јасно види из чињенице да је нерегулисано тржиште имало обрт од 2,4 МИЛИЈАРДИ ЕВРА у 2022. години, а да се на њему налази преко 5.000.000 непокретности. Републички геодетски завод ће наставити да ради на системском решавању проблема грађана Србије, реформи и модернизацији земљишне администрације. Српска реформа је проглашена најбољом светском праксом од стране релевантних међународних институција, упркос опструкцији и жељи различитих интересних група на развоју нерегулисаног система тржишта непокретности и уношења правне несигурности. Републички геодетски завод неће за сада покренути кривичне пријаве за опструкцију, клевету у наношења штете институцији јер сматрамо да је овај одговор и демант, који открива праве намере председнице Адвокатске коморе Србије довољан грађанима да виде ко ради у њеховом интересу.

Релевантне вести