26.10.2023.

У просторијама Републичког геодетског завода у Београду, на позив в.д. помоћника директора Огњенке Илић, дипл. инж. геод, 24.10.2023. године одржан је састанак представника РГЗ-а и представника Геоудружења на тему имплементације дигиталног елабората геодетских радова.

Састанку је присуствовао и директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић, дипл. инж. геод, који је у уводном излагању детаљно презентовао активности Републичког геодетског завода у имплементацији дигиталног елабората геодетских радова, изменама и допунама Закона о државном премеру и катастру, Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, као и изменама и допунама Правилника о катастарском премеру, обнови катастра и геодетским радовима у одржавању катастра непокретности.

Предвиђено је да имплементација елабората геодетских радова буде завршена закључно са 01.12.2023. године, од када би почела и званична примена у пословима одржавања катастра непокретности. 
Све геодетске организације које се баве пословима одржавања катастра непокретности и катастра водова обавезно морају да прођу обуку и сертификују се од стране Републичког геодетског завода за коришћење дигиталног елабората геодетских радова. 

Договорено је да  Геоудружење организује скуп за своје чланове средином новембра месеца на коме би била извршена презентација дигиталног елабората геодетских радова и обука од стране стручњака Републичког геодетског завода.

Састанак је протекао у веома пријатној атмосфери, на састанку се поред дигиталног елабората геодетских радова, конструктивно разговарало о тренутној улози и положају приватних геодетских организација, као и улози након измена и допуна Законске регулативе у повереним пословима одржавања катастра непокретности. 

Геоудружење је преузело на себе одговорност да у сарадњи и уз помоћ Републичког геодетског завода припреми геодетске организације (кроз радионице, презентације и обуке) да успешно одговоре изазову и буду сигурна и стабилна карика у систему одржавања катастра непокретности и одржавању катастра инфраструктурних и подземних објеката.

Релевантне вести