17.10.2024.

На Првом сабору геодета Србије и Републике Српске, одржаном од 13. до 15. октобра 2024. године, додељена су признања за животно дело петорици истакнутих стручњака, као знак захвалности за њихов немерљив допринос геодетској струци и континуирано залагање у развоју струковних институција.

Лауреати ових престижних награда су:

  • Професор др Душан Јоксић, редовни професор и декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду, као и некадашњи директор Републичког геодетског завода. Својим руководством и визионарским приступом дао је кључни допринос модернизацији геодетског система у Србији, развио је и утемељио цонцепт модерног катастра у Србији.
  • Проф. др Драган Благојевић, редовни је професор и продекан на Грађевинском факултету, чији су академски рад и менторство утицали на бројне генерације геодета, унапређујући образовање у овој области. Усавршавао се на Астрономском институту у берну и Техничком факултету у Бечу. Итраживао је сателитску геодезију, сателитску и инерцијалну навигацију, као и референтне системе.
  • Проф. др Радомир В. Лукић, судија Уставног суда Републике Српске, који је својим правним експертизама и радом у државним органима значајно допринео развоју геодетске струке. Заступао је интересе Републике Српске у арбитражном спору о међуентитетској линији разграничења у области Брчко, као и интересе Народне Скупштине Републике Српске у поступцима пред Уставним судом Босне и Херцеговине.
  • Проф. др Владимир Лукић, један од оснивача и први декан Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци. Учествовао је у оснивању катастра непокретности у Републици Српској. Учесник Мировних преговора у Дејтону и члан Комисије за разграничење БиХ. Обављао је функције председника Владе Републике Српске, директора Геодетско-техничке школе у Сарајеву и Геодетског завода у Сарајеву.
  • Верољуб Матић, посланик у Народној скупштини, препознао је напоре РГЗ-а на одржавању важних државних регистара и својим деловањем допринео подршци и развоју ове кључне институције. Подржао је допринос РГЗ-а на успостављању праведнијег система опорезивања кроз модел масовне процене вредности непокретности.

Ова признања за животно дело додељена су као знак захвалности за њихов вишедеценијски труд, преданост и иновације које су унапредиле геодетску струку и поставиле темеље за будући развој. Њихов рад и залагање не само да су унапредили струку, већ су допринели и друштву у целини.

Релевантне вести