21.4.2023.

Иновативни приступ модела масовне процене вредности непокретности Републичког геодетског завода представљен је међународној публици у Лас Вегасу на 26. годишњој конференцији за професионалне проценитеље, запослене у пореској администрацији, мапирању и информационим технологијама. Стручни консултант РГЗ-а Расел Тимјан, водио је панел презентацију, током које су истакнуте предности и утицаји иновативног метода, под називом Географски пондерисана регресија и хијерархијско груписање (Geographically Weighted Regression (GWR) and clustering), на масовну процену у Србији.

Изузетно интересовање учесника конференција је привукао начин на који РГЗ уводи коришћење географски пондерисане регресије за груписање непокретности приликом креирања квартова. Ови квартови, који играју велику улогу у стварању тачних вредности за некретнине у масовној процени, обично се стварају коришћењем веома субјективних, а понекад чак и произвољних пракси у САД. Недостатак стандардизованих емпиријских метода за стварање ових квартова био је велики разлог зашто је РГЗ-ов метод привукао пажњу великог броја учесника на конференцији.

Резултати из презентације су показали да је могуће остварити високо специјализоване и тачније локацијске групе са сличним атрибутима путем GWR-а и алгоритама за груписање и да би резултујући модел имао високе перформансе. Иако је потребно још посла да се побољшају сложени подаци са тржишта непокретности, потенцијал који је овај нови метод пружио био је очигледан. Учесници конференције желели су да чују више о водећим мерама које се предузимају у Србији, што ће им бити представљено у августу ове године.

/content/Vesti/2023/04/LA2.png

Континуиране иновације Републичког геодетског завода у систему масовне процене непокретности привукле су пажњу Међународног удружења проценитеља САД-а. Председник Удружења Патрик Алесандрини упутио је позив менаџменту РГЗ-а да присуствује 89. годишњој конференцији Међународног удружења проценитеља у Солт Лејк Ситију, касније ове године. На овој конференцији, делегација РГЗ-а ће имати прилику да представи новине у раду РГЗ-а у области масовне процене вредности непокретности, које ће, према речима председника Алесандринија, бити „од великог интересовања за многе присутне“.

Релевантне вести