18.4.2024.

У светлу недавног предлога који је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поднела Уставном суду Србије, Републички геодетски завод апелује на јавност и надлежне институције да преиспитају целокупни Закон о поступку уписа у катастар непокретности и катастар инфраструктуре ако тренутне одредбе стварају дискриминаторске препреке за особе лошијег имовинског стања, као и друге угрожене друштвене групе.

РГЗ ће подржати и прихватити иницијативу Повереника само под условом да ова начела важе у целости за све професионалне групе које учествују на тржишту непокретности, укључујући и јавне бележнике. Како је Повереница Јанковић истакла, нови закон предвиђа да се свим грађанима приступ катастарским услугама омогући искључиво путем електронских шалтера, што неповољно погађа оне без дигиталних вештина или техничких могућности. Такав приступ не само да ограничава директан контакт са службеницима, већ захтева и ангажовање професионалних корисника као што су адвокати и геодетске организације, чиме се додатно финансијски оптерећују грађани. Напоминејмо да се комуникација јавним бележницима одвија електронским путем, као и у случају адвоката и геодетских организација, и такође онемогућава контакт грађанима са катастром. Због тога чуди селективно (намерно) изотављање ове професионалне и недовољно сагледавање свих аспеката који утичу на приступност и правичност система катастарских услуга

Закон о поступку уписа у катастар непокретности мора промовисати начела поузданости, ефективности, доступности, једнакости, делотворности и економичности у складу са Уставом Републике Србије и међународним стандардима заштите људских права.

Позивамо све заинтересоване стране да се придруже нашем позиву за измену овог закона како би се осигурало да сваки грађанин има праведан приступ катастарским услугама, без дискриминације на основу имовинског стања, локације или техничких способности. Подржавамо све иницијативе, без обзира од кога долазе, за правичнији правни оквир који штити права свих грађана једнако без привилегованих професија.

Релевантне вести