4.8.2020.

Пратећи светске стандарде, након четири године од прве набавке сателитских снимака који покривају територију Републике Србије, РГЗ ће набавити нове сателитске снимке веома високе резолуције у оквиру пројекта „Унапређења земљишне администрације у Србији“ који се имплементира уз подршку Светске банке.

Сателитски снимци омогућиће бројне користи и за грађане и за привреду, кроз реализацију нових пројеката на државном нивоу и  обезбеђење ажурних информација о  непокретностима.
Сателитски снимци веома високе резолуције из епохе 2015/2016 били су од великог значаја за реализацију инфраструктурних пројеката, просторног планирања, пројеката од националног значаја у области пољопривреде, водопривреде, шумарства, заштите животне средине, рударства и енергетике, за управљање ризицима, успостављање просторних информационих система на националном и локалном нивоу, за планирани попис становништва 2021, а често, чак и за решавање судских спорова. 
Коришћењем ортофотоа, израђеног на основу сателитских снимака који ће бити прикупљени у 2020. години, моћи ће да се изврши  утврђивање промена на непокретностима у односу на снимке прикупљене  током епохе 2015/2016  са циљем ажурирања званичних регистара и евиденција о непокреностима надлежних државних институција. То ће омогућити адекватну имплементацију система масовне процене вредности непокретности и унапређење фискалног система у Србији у оквиру пројектом планираних активности.
Републички геодетски завод једина је државна институција у региону чији запослени имају стручно знање и капацитете за обраду и анализу сателитских снимака. Својим ангажманом омогућавају стварање производа додате вредности који су на располагању свим органима државне управе и локалне самоуправе.
Ортофото представља један од кључних сетова података дефинисаних  у анкесу ИНСПИРЕ (Инспајер) директиве ЕУ, којом се уређује успостављање инфраструктуре просторних информација у Европској унији, а која је у Србији, у националном законодавству транспонована у оквиру Закона о националној инфраструктури геопросторних података. На основу реализоване анкете јавног и привредног сектора 2015. године чак 97% испитаника је потврдило да је ажуран ортофото неопходан за обављање њихове делатности. То потврђују и статистички подаци  о броју прегледа овог производа на дигиталној платформи националне инфраструктуре геопросторних података који само од  почетка 2020. године  до данас износи скоро 4 500 000. Информације о набавци сателитских снимака 2020. године могу се пронаћи на следећем линку: https://rgz.gov.rs/vesti/4135/vest/obave%C5%A1tenje-o-dodeli-ugovora.

Релевантне вести