26.6.2023.

Републички геодетски завод са поносом објављује да је данас, након успешне имплементације у Служби за катастар непокретности Вождовац, званично уведен нови Централни информациони систем за катастар непокретности за територију целог града Београда. Након вишегодишњих припрема и интензивног рада, захваљујући подршци Светске Банке и Владе Србије, српски катастар је сада међу првих пет катастарских система у свету.

Након више од 20 година и два неуспела покушаја у том периоду, замењен је стари софтвер са новом, најмодернијом и најновијом технолошком платформом која значајно унапређује поузданост, ефикасност, сигурност, транспарентност и доступност процеса уписа, преноса и промене власништва над непокретностима и управљање информацијама о непокретностима грађана Србије. Кључне погодности новог Централног информационог система су његова брзина, тачност и поузданост.

Нови систем је интегрисан са свим осталим системима Републичког геодетског завода и системима других државних органа, са високим степеном аутоматизације процеса и протока информација. Ово омогућава ефикаснију обраду и контролу података, што резултира драстично већом брзином рада. На пример, процеси у вези за уписом, преносом или променом власништва над непокретностима биће значајно убрзани, што ће грађанима омогућити да брже обаве административне послове и остваре своја права без губљења драгоценог времена. Такође, подаци о власништву и трансакцијама ће бити ефикасније обрађивани и контролисани, смањујући ризик од неовлашћених манипулација и настанка било какве грешке што доприноси максималној правној сигурности грађана. Грешке као што су погрешно име или презиме, ЈМБГ, број непокретности, површина и све оне грешке које су компликовале живот грађанима – у новом систему практично нису могуће.

Релевантне вести