7.10.2022.

Републички геодетски завод представља стабилног партнера локалним самоуправама и пружиће неопходну техничку подршку за реализацију решења које буде договорено, закључено је током консултативног састанак руководства РГЗ-а са представницима неформалне иницијативе општина јужне и југоисточне Србије.

Општине на југу Србије суочавају се са више хиљада тужби и судских поступака чије окончање прети да угрози њихово функционисање и јавни интерес грађана. Грађани, подстакнути од стране појединих адвоката, масовно туже своје општине за експропријацију земљишта због изградње локалних и атарских путева и добијају одштете у вишеструкој вредности уступљеног земљишта. На састанку којем су присуствовали директор РГЗ-а мр Борко Драшковић са помоћницима директора Огњенком Илић и Сашом Ђуровићем, делегација неформалне иницијативе општина јужне и југоисточне Србије, предвођена народним послаником Милијом Милетићем у пратњи представника општина Сврљиг, Димитровград и Црна Трава, Татјаном Лазаревић, Зораном Станковићем и Слободанком Киров изложила је проблем који погађа више од 15 општина.

Руководство Републичког геодетског завода је поручило да су врата ове институције увек отворена свим јединицама локалне самоуправе, грађанима и привреди и да у овом случају може пружити техничку подршку за било какво компромисно решење које општине постигну са осталим заинтересованим странама и државним органима.

Овај састанак је искоришћен као прилика да се поразговара и о актуелним проблемима у вези са земљишном администрацијом са којима се суочавају локалне самоуправе и да се дође до конструктивних предлога на који они могу бити решени. На овај начин је још једном потврђено да се РГЗ налази на страни грађана Србије и да је добробит њених грађана један од основних циљева ове институције.

Релевантне вести