30.9.2024.

Републички геодетски завод обавештава јавност да је данас, 30. септембра 2024. године, у својим просторијама одржао састанак са представницима Радне групе за надзор над радом РГЗ-а, формиране од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ).

На састанку су разматрани начини сарадње и комуникације између РГЗ-а и Радне групе у оквиру спровођења надзора над радом Завода.

•    РГЗ инсистира на транспарентности и поштовању процедура
РГЗ је поново изразио спремност да у потпуности сарађује са Радном групом и пружи све потребне информације и документацију у складу са законом. Завод је инсистирао на потпуној транспарентности поступка и да сва комуникација буде формална и писаним путем како би се осигурала ефикасна комуникација и избегли могући неспоразуми или манипулације.
•    Поштовање безбедносних и ISO процедура
РГЗ је подсетио да је, као део критичне инфраструктуре од значаја за безбедност земље, обавезан да примењује строге безбедносне процедуре у складу са ISO стандардима. Сви посетиоци, укључујући и представнике државних органа, дужни су да се придржавају ових процедура приликом уласка у просторије Завода. 
•    Сарадња у оквиру законских оквира

РГЗ је истакао да ће омогућити приступ свим траженим подацима и документацији у складу са важећим законима и интерним процедурама. У случају потребе за увидом у предмете и досијее, РГЗ ће обезбедити да се дигитални документи конвертују у аналогни облик, уз поштовање законских прописа.

Обострано је договорено да се сва комуникација одвија писаним путем. РГЗ ће благовремено одговорити на све писане захтеве Радне групе, а МГСИ ће достављати план рада и списак предмета који су предмет надзора.

Републички геодетски завод остаје посвећен транспарентном и професионалном раду, у најбољем интересу грађана Републике Србије. Верујемо да ће кроз поштовање законских процедура и конструктивну сарадњу са Радном групом бити обезбеђена ефикасност и законитост у спровођењу надзора.
 

Релевантне вести