27.9.2023.

Представници Републичког геодетског завода учествовали су на Форуму о посредовању у промету и закупу непокретности, који је одржан 21. и 22. септембра 2023. у Београду. Овај значајан скуп, који је организовало удружење Кластер некретнине, окупио је највеће стручњаке из области промета непокретности из различитих земаља и организација.

На свечаном отварању Форума, у Привредној комори Србије, присутнима су се обратили бројни високи званичници и представници релевантних организација. Осим председника Управног одбора Кластера некретнине, Ненада Ђорђевића и председника Групације посредника у промету непокретности Србије, Привредне коморе Србије, Дамира Борића, на отварању су говорили и помоћници министара из Републике Србије и Републике Српске и других релевантних институција, као и амбасадори и представници највећих асоцијација посредника у промету и закупу непокретности из иностранства.

Директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, у свом обраћању током свечаног отварања, истакао је кључну улогу агенција за промет непокретности као изузетно важног чиниоца у целом систему тржишта непокретности у Републици Србији. Он је нагласио да је РГЗ активно радио на унапређењу својих услуга како би подржао агенције у њиховом свакодневном раду. Посебно је истакао подршку РГЗ иницијативи Кластера некретнине да агенције добију директан приступ систему катастарског информационог система и омогуће грађанима лакши приступ услугама издавања извода из базе катастра непокретности. Драшковић је нагласио одличну сарадњу РГЗ-а и удружења, изражавајући задовољство константном унапређењу те сарадње на опште задовољство свих а нарочито грађана Србије.

/content/Vesti/2023/09/BDk 2.png

Током радионица Форума, учесници су се бавили темама као што су измене и допуне Закона о посредовању у промету и закупу непокретности, Закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма од стране посредника у промету и закупу непокретности, сарадњи агенција за некретнине и банака, маркетинга и унапређења продаје. 

/content/Vesti/2023/09/BDk 3.png

На посебној радионици посвећеној катастру непокретности, в.д. помоћника директора РГЗ-а, Дарко Вучетић, начелник Одељења за другостепени поступак у Сектору за правне послове РГЗ-а, Милош Бјелановић и Јасмина Радовановић из Националне асоцијације за локални економски развој (НАЛЕД) су представили нове услуге, сервисе, информације и законске промене које су од суштинског значаја за посреднике у промету непокретности.

/content/Vesti/2023/09/BDk 4.png

У току Форума је одржан и Самит удружења посредника у промету и закупу непокретности југоисточне Европе, где су представници удружења из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, заједно са Националном асоцијацијом Реалтора (НАР) из САД, разговарали о регионалној сарадњи и стварању транспарентног и ефикасног система тржишта непокретности.

/content/Vesti/2023/09/BDk 5.png

РГЗ изражава своје задовољство активним учешћем на овом значајном скупу и истиче своју посвећеност унапређењу сектора непокретности у Републици Србији. Наставићемо да радимо са партнерима како бисмо подржали раст и развој ове кључне индустрије.

/content/Vesti/2023/09/BDk 6.png

Релевантне вести