24.4.2024.

Републички геодетски завод је, на позив Картографског друштва Краљевине Шведске и Агенције за катастар, картографију и државни премер – Лантматеријет, учествовао на конференцији "Шведски дани картографије" у Гетеборгу. Кроз дугогодишњу сарадњу с међународним развојним институцијама и као активни члан међународних организација које обликују глобалне геополитике, РГЗ је препознат ван националног оквира као институција која представља примере добре праксе у управљању геопросторним подацима и унапређењу система земљишне администрације, као и за своје будуће развојне активности. 

/content/images/work/2024/04/DV naslovna.png

Делегација РГЗ-а, коју су чинили помоћници директора Дарко Вучетић и Јелена Матић Вареница, као и Љиљана Живковић и Вања Шимунић, представила је досадашње активности које су значајно унапредиле рад, обезбедиле транспарентност и поузданост у обезбеђењу геопросторних података и услуга у области земљишне администрације и управљању геопросторним подацима. 

/content/images/work/2024/04/DV naslovna2.png

На конференцији је представљен концепт и основни циљеви Пројекта SmartSDI, започетог 2023. године у сарадњи са Лантматеријетом уз подршку SIDA-е, који ће омогућити унапређење Националне инфраструктуре геопросторних података у Републици Србији за потребе одрживог развоја. По први пут је представљена идеја "Паметне катастарске парцеле" која садржи компоненте из препорука Оквира за ефективно управљање земљишном администрацијом дефинисане од стране организације Уједињених нација за Глобално управљање геопросторним информацијама (FELA - UN GGIM).

Релевантне вести