13.6.2024.

Ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић и директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић потписали су споразум о сарадњи две установе. Документ је потписан данас у Ректорату на Студентском тргу у Београду.

Споразумом се наглашава посвећеност циљевима одрживог развоја и успоставља веза између академске заједнице и државних институција са циљем унапређења управљања геопросторним информацијама и непокретностима у Србији. Сарадња ће омогућити укључивање стручних и научних ресурса Универзитета у решавању проблема у овој области, док ће дигитализација, као један од приоритета, геопросторни подаци и нове технологије као што је вештачка интелигенција, постати део наставних процеса.

Посебан аспект сарадње биће заједничке активности на унапређењу и примени међународних и националних стандарда, реализацији истраживачких и стручних студија, националних и међународних пројеката, као и развоју иновативних решења и дигиталних платформи.

/content/images/work/2024/06/Foto 1 - Potpisivanje sporazuma.jpg

Ректор Ђокић је истакао значај укључивања студената у пројекте од националног значаја: "Овај споразум ће омогућити нашим студентима да примене стечено знање на конкретне изазове и допринесу развоју земље користећи најновије технологије и методе." Директор Драшковић нагласио је да ће споразум допринети бржем решавању изазова у области рада РГЗ-а, јер од разумевања појмова одрживог развоја и дигитализације, зависи и развој друштва у целини.

Системска сарадња две значајне националне институције убрзаће модернизацију, ефикасност и транспарентност у управљању геопросторним информацијама и непокретностима, на обострану корист Универзитета и РГЗ-а, али и привреде и грађана Србије.
 

Релевантне вести