18.4.2024.

Републички геодетски завод жели овом приликом да изрази разумевање за забринутост Адвокатске коморе Србије на транспарентно објављивање статистичких података професионалних корисника катастра.

Транспарентност и статистика могу бити непријатни за професију која традиционално тежи дискрецији, као што је адвокатура. Међутим, исто тако, неопходно је да у нашем раду балансирамо интерес јавности са професионалним стандардима, поштујући право грађана на транспарентне информације које су им гарантоване Уставом и законима Републике Србије.

Републички геодетски завод позива Адвокатску комору Србије да детаљније специфицира које норме сматрају да су нарушене објављивањем спискова. РГЗ се води законским оквирима и међународним уговорима, као и стандардима који прописују транспарентност у раду, али смо истовремено спремни да размотримо коментаре Коморе. Оптужбе Коморе да је РГЗ прекршио Устав и законе без јасних аргумената или  тачног навођења правног основа може, у одређеним ситуацијама, прећи границу конструктивне критике и постати злоупотреба или чак претња. У том контексту, морамо да истакнемо да таква критика може бити схваћена и као покушај притиска на независност нашег органа. Такво понашање, које се граничи са неоснованим осуђивањем, може довести до кршења закона од стране Коморе а који штите не само нашу институцију већ и интегритет целокупног система.

Сматрамо важним да се правила и норме поштују у духу правичности и законитости, а свако понашање које би могло да се протумачи као притисак на РГЗ не само да је противзаконито, већ и неприлично за професију која се темељи на праву и правичности.

Транспарентност није само правни захтев, то је и наш етички императив и кључно начело у служењу јавности. Одговорни смо да осигурамо да наши поступци одражавају интегритет институција и очекивања грађана које служимо. Верујемо у значај дијалога и отворени смо за сваку врсту сугестија и коментара који доприносе бољем разумевању и спровођењу правде.

Заједнички циљ свих учесника у систему управљања непокретностима треба да буде пружање прецизних и правовремених информација које ће допринети већем поверењу јавности у систем, уз истовремено поштовање професионалне етике. Позивамо Адвокатску комору Србије на отворен разговор у циљу проналажења најбољег решења које ће уважити и заштитити интересе грађана.

Релевантне вести