17.10.2024.

У протеклим данима, сведоци смо још једног покушаја обмањивања јавности путем саопштења самозваних „синдикалних лидера“ унутар Републичког геодетског завода. Иако ове неистине нису нашле простор у озбиљним медијима, невладина организација „Транспарентност Србија“ одлучила је да подржи ову причу. Директор "Транспарентности Србија," Немања Ненадић, притом је потценио интегритет и интелигенцију уредника, верујући да ће они објавити оно што он сам није смео да пласира на званичном сајту своје организације. Једини медиј који је објавио саопштење је лист “Данас”, што додатно осветљава пристрасност овог потеза.

Пет дана смо чекали да "Транспарентност Србија" демантује саму себе или се јавно огради од ових тврдњи. Како то није учињено, постаје јасно да иза овог потеза стоје лични интереси и политички обрачуни. Стога смо одлучили да изнесемо ширу слику овог догађаја и откријемо праве мотиве. У овом изненађујућем сплету околности, организација „Транспарентност Србија,“ која се декларативно бави борбом против корупције, изненада је изразила „забринутост“ за будућност геодезије у Србији и рад РГЗ-а.

Занимљиво је да је „Транспарентност Србија“ две деценије ћутала о раду РГЗ-а, све до тренутка када смо имплементирали међународне ISO стандарде против мита и корупције. Управо тада, истовремено с покретањем медијске кампање против РГЗ-а, предвођене високо позиционираним функционером у Влади, организација је по први пут изнела негативне коментаре о нашим реформским корацима увођења ових стандарда – што је, благо речено, необично за организацију која се наводно бори против корупције.

Не можемо а да не приметимо временски склоп ових догађаја – у тренутку када се политички интереси из прошлости поново појављују на сцени. Наиме, Немања Ненадић, директор „Транспарентности Србија,“ и високо позиционирани функционер у Влади, који је иницирао кампању против РГЗ-а, деле заједничку политичку прошлост из периода пре више од деценије. Иако су сада формално део различитих политичких опција, очигледно је да старе везе и обавезе нису заборављене.

Чак и у свом саопштењу, „Транспарентност Србија“ критикује однос РГЗ-а према Радној групи Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и изражава „забринутост“ због наводних увреда на рачун актуелног министра. Парадоксално, први пут у свом постојању „Транспарентност Србија“ брине о угледу неког министра, док истовремено игнорише нетранспарентан рад Радне групе, као и чињеницу да на сајту поменутог министарства већ два мандата нису ажурирани основни законски оквири и кључни документи о раду овог органа. О непостојању дигиталних услуга да не говоримо.

Јавност је имала прилику да види јасан пример злоупотребе – манипулативно саопштење самозваних синдикалних лидера користи се као оружје невладине организације с очигледним политичким везама. „Транспарентност Србија“ сада одједном изражава забринутост за будућност геодезије, стручњаке и плате запослених у РГЗ-у. Ова забринутост делује неискрено, осим када се посматра кроз призму личних интереса и политичких договора.

Занимљиво је и то што „Транспарентност Србија“ није имала храбрости да ово саопштење објави на свом званичном сајту, што би омогућило јавности да сама процени њихову улогу у овом случају. Јасно је да би свако са основним увидом у ситуацију препознао политичку пристрасност и недостатак професионалног одстојања. Грађани Србије заслужују више од политичких манипулација.

Потребна је стварна транспарентност која служи јавним интересима, а не политичким и личним агендама. Још једном смо сведоци како личне политичке услуге и договори из прошлости надређују интересе јавности и професионалне стандарде.

Релевантне вести