6.6.2024.

Упис у катастар је технички процес који се спроводи строго формалним путем, у складу са законом.

Свако одступање од прописане форме је законом забрањено. Процес је толико строго дефинисан да и најмањи формални недостатак, иако може изгледати тривијално или небитно, може довести до одбијања уписа. Сваки пропуст државног службеника у овом поступку подлеже кривичној одговорности.

Да бисте избегли непријатности и преварне радње које често долазе од стране „добронамерних пријатеља са везама“, неопходно је да се обратите професионалцима који су дужни да вам обезбеде правну и техничку помоћ. На тај начин обезбеђујете сигурност и извесност уписа, избегавате преваре и корупцију, те осигуравате своја права над непокретностима, повећавајући њихову вредност.

Републичком геодетском заводу и катастру је законом забрањено да решавају правне проблеме или пруже правну помоћ у вези са документацијом која је неопходна за упис у катастар. Те проблеме решавају судови, државни органи, локалне самоуправе, нотари, адвокати, геодетске организације и извршитељи.

Све информације које можемо да вам пружимо у складу са законом можете добити, без одласка у службу за катастар непокретности и разговора са запосленима, путем сајта Републичког геодетског завода www.rgz.gov.rs, Инфо центра РГЗ-а на број телефона 0700/500-500, као и путем више од 30 бесплатних дигиталних услуга које нудимо. За грађане који нису вични коришћењу дигиталних услуга, обезбеђена је мејл адреса pravnapodrska@rgz.gov.rs за пружање стручне помоћи корисницима услуга РГЗ-а.

Релевантне вести