3.6.2022.

Поводом 185 година геодетске делатности у Србији и 30 година рада Републичког геодетског завода, директору РГЗ-а Борку Драшковићу послате су видео поруке са честиткама из Уједињених нација, Европске уније и бројних међународних геодетских удружења.

Грег Скот из Организације Уједињених нација за управљање геопросторним подацима (UNGGIM) похвалио је ангажовање РГЗ-а као чланице међународне заједнице у постизању циљева одрживог развоја кроз паметно коришћење геопросторних података.

Председник UNGGIM-а за Европу Томаж Петек изразио је задовољство сарадњом са Републичким геодетским заводом како на билетарном тако и на међународном нивоу, притом истичући пионирску улогу РГЗ-а на простору Западног Балкана у успостаљању инфраструктуре геопросторних података.

Румијана Тончовска из Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду похвалила је изузетан напредак који је РГЗ остварио у претходних неколико година у унапређењу квалитета, комплексности и транспарентности података и услуга што је омогућило лакши приступ инфомацијама корсиницима.

Председавајући Радне групе за земљишну администрацију Економске комисије за Европу УН-а Фредрик Зетеркуист истакао је импресионираност креативношћу у налажењу иновативних решења и усвајању дигитализације и револуције података које је РГЗ испољио у процесу пружања првокласних услуга грађанима и привреди Србије.

Генерални секретар EuroSDR-а Јуп Кромпвотс похвалио је динамику, мотивацију и изврност рада РГЗ-а и пожелео да и у будућности настави зацртаним путем.

Генерални директор Савета геодета Европе (CLGE) Жан-Ив Пирло истакао је задовољство што је имао прилику да посматра како се, током претходних неколико година, Републички геодетски завод издигао на ниво лидерске институције у Србији у области дигиталне трансформације, што је препознато и на националном и на међународном нивоу од стране институција као што су УН, Светска банка и SIDA.

Генерална секретарка и Извршна директорка Eurogeographics-а (Асоцијација националних картографских и катастарских агенција Европе) Леа Бодосиан изразила је задовољство спремношћу стручњака РГЗ-а за дељење искустава и најбољих пракси што је једна од основних вредности Eurogeographics-а. Она је истакла да РГЗ доставља податке који се имплементирају у EuroBoundaryMap која је у широкој примени у Европској комисији и њеним агенцијама.

Релевантне вести