18.02.2019.

Радионица у оквиру SPATIAL пројекта - подршка развоју модела за масовну процену вредности непокретности

У Републичком геодетском заводу, 11. и 12. фебруара, у оквиру Матра програма - SPATIAL пројекта, одржана је радионица од стране холандских експерата у циљу пружања помоћи у развоју модела за масовну процену вредности непокретности. Радионицу су водиле колеге из Холандије: Паула Дијкстра, Паул де Вриес и Роберт Франссен.

Главна карактеристика холандског система за масовну процену вредности непокретности је процена свих опорезивих непокретности на годишњем нивоу.

Током дводневне посете, холандски експерти представили су начин рада, од прикупљања података до израде модела са специјалним освртом на тржиште стамбених непокретности. Током радних сесија, приказани су кораци за спровођење процене кроз софтвер за масовну процену као и неопходност сарадње са свим учесницима на тржишту непокретности како би се дошло до поуздане процене.

Поред процене стамбених непокретности, представљена је оквирна методологија процене вредности нестамбених непокретности (пословни простори, пословни објекти) као и важност закупа непокретности који потпомаже бољој процени вредности непокретности.

Значај одржане радионице огледа се у сагледавању постојећих приступа процене вредности непокретности, што доприноси нове увиде запосленима у Републичком геодетском заводу који су у актуелној фази реализације спровођења процене на пилот општинама у оквиру Пројекта унапређења земљишне администрације у Србији.

 

/content/Vesti/2019/02-фебруар/SPATIAL2.jpg

/content/Vesti/2019/02-фебруар/SPATIAL3.jpg

 

Започните разговор са оператером