11.02.2020.

Данки Гарић као члану једног од награђених реформских тимова додељено признање НАЛЕД-а у домену Реформе године

На XII годишњој конференцији о економским реформама на којој је НАЛЕД представио дванаесто издање Сиве књиге, са 100 препорука министарствима, локалним самоуправама и другим ресорним институцијама за смањење бирократских препрека пословању у Србији, уручена су признања члановима реформских тимова.

Да је 2019. била реформски успешна показује податак да је реализовано 17 препорука Сиве књиге, што је најбољи резултат у последњих пет година и 40% више у односу на претходно издање.

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/NMN_9003_1280x854.jpg

Нови електронски систем паушалног опорезивања, укидање пореских пријава у циљу ефикаснијег уписа права својине у катастар и увођење поједностављене процедуре ангажовања сезонских радника, три су Реформе године по избору НАЛЕД-а, за које су додељена специјална тимска признања запосленима у јавној управи заслужним за њихово успешно спровођење.

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/Danka 2.jpg

- Дијалог јавног и приватног сектора, владе и цивилног друштва, и отвореност владе за тај дијалог је једна од кључних ствари за брзи развој који је Србији толико потребан. Суштински је важно да препоруке које се налазе у Сивој књизи пажљиво погледамо, саслушамо проблеме и анализирамо препоруке како их решити – изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић нагласио је да кроз Сиву књигу НАЛЕД идентификује проблеме, даје предлоге решења и уз подршку међународних организација ради заједно са институцијама на спровођењу тих реформи. Од 241 препоруке које су прошле кроз све досадашње Сиве књиге, чак 118 или свака друга, у потпуности је или делимично нашла пут до законодавца. Кључну подршку у спровођењу реформи за бољи пословни амбијент дали су ЕУ делегација, USAID, Британски фонд за добру управу и Немачки ГИЗ.

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/НАЛЕД 1.jpg

- У Сивој књизи 12 доносимо 27 нових препорука и посебно издвајамо 10 приоритетних за 2020. годину, а међу њима нарочито смањење пореза и доприноса на зараде, унапређење и проширење система фискализације, успостављање јавног регистра непореских намета, проширење обухвата закона за сезонске раднике, развој система еАграр за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава и доделу субвенција, и укидање обавезе доказивања трошкова превоза – рекао је Ђокић. 

На конференцији је истакнуто да су највише успеха у решавању препорука претходног издања Сиве књиге имали Министарство финансија и Пореска управа. Током прошле године осмишљен је електронски систем и објективна формула за аутоматско обрачунавање паушалног пореза које уводи предвидивост трошкова за више од 100.000 предузетника. Следећи корак је увођење могућности обједињене уплате пореских обавеза на један уместо четири рачуна.

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/Danka 4.jpg

Прошле године решена је и најстарија препорука Сиве књиге и омогућено електронско издавање пореских уверења, које је сада бесплатно. За ову годину препорука НАЛЕД-а је да исто решење заживи и за уверења која издају локалне пореске администрације. Укидањем пореских пријава заокружена је нова процедура уписа права у катастар непокретности што ће у пракси значити још два шалтера мање за грађане и привреду и уштеде од око 24 милиона евра у наредне четири године. У 2019. заживео је и електронски систем за сезонско запошљавање у пољопривреди - нова процедура омогућила је да већ у првој години број регистрованих сезонаца буде повећан са 3.500 на 26.600. Током 820.000 дана ангажовања за њих су плаћени порези и доприноси у износу од 250 милиона динара, а нови систем користило је 311 послодаваца. Због великог успеха ове реформе, препорука Сиве књиге 12. је да се овај систем прошири и на друге сезонске послове, као што је помоћ у кући.

Специјална признања за Реформе године додељена су запосленима у јавној управи који су у сарадњи са НАЛЕД-ом највише урадили за пословни амбијент у 2019.

За реформу система паушалног опорезивања признање је припало тиму који су чинили директорка Пореске управе Драгана Марковић, помоћник министра финансија Драган Демировић, Светлана Јовановић (кабинет председнице Владе Србије) и Драган Агатуновић (Пореска управа).

Реформу уписа права својине и укидање пореских пријава спровели су Јелена Деретић и Ана Ђилас (Министарство правде), Данка Гарић (РГЗ), Љиљана Петровић (Министарство финансија) и Виолета Нићифоровић (Град Београд).

/content/Vesti/2020/02 Фебруар/NMN_9645_1280x854.jpg

За успех реформе запошљавања сезонских радника у пољопривреди награђен је тим ИТ-еваца који је радио на развоју софтвера и повезивању система: Саша Дулић и Драгослав Глишовић (Пореска управа), Дејан Игњатовић (CROSO) и Милан Ђуретановић (НСЗ).

На XII годишњој конференцији традиционално је додељено и признање за допринос квалитетном извештавању о економским реформама, које је припало главном и одговорном уреднику листа Политика Жарку Ракићу.

 

Извор: www.naled.rs

Започните разговор са оператером