22.12.2020.

Poverenje građana u Srbiji u institucije u porastu je u odnosu na pre dve godine najnoviji su podaci Agencije za istraživanje „Dip dajv“ (DEEP DIVE), a najviše se veruje vojsci, crkvi, policiji i Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Poverenje u RGZ u konstantnom je porastu. U istraživanju koje je sprovedeno u oktobru 2020. godine 58% korisnika ocenilo poverenje u Zavod dvema najvišim ocenama (4 i 5),  dok je u bazičnom ispitivanju, koje je sprovedeno u februaru 2017. taj procenat iznosio 46.

Studija zadovoljstva korisnika usluga, koja je deo projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ (projekat REMP) koji Republički geodetski zavod sprovodi uz podršku Svetske banke, pokazala je da su institucije koje uživaju najveće poverenje građana i dalje vojska i crkva, obe ocenjene sa po 68% najboljih ocena (4 i 5). Slede policija sa 62% i RGZ sa 58% najboljih ocena.

Istraživanje je sprovedeno u septembru i oktobru ove godine,  na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.500 građana Republike Srbije, sastavljenom od 57% gradskog i 43% seoskog stanovništva  iz šest regiona – Vojvodina (27%), Beograd (23%), Centralna Srbija (15%), Zapadna Srbija (14%), Istočna Srbija (8%) i Južna Srbija (13%). Istraživanjem su obuhvaćene i neke osetljive grupe u populaciji Srbije i to osobe sa invaliditetom, stari, žene, kao i pripadnici dve najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji – romske i mađarske.

Релевантне вести