1.8.2024.

Republički geodetski zavod (RGZ) želi da informiše građane Srbije o razlikama između masovne procene vrednosti nepokretnosti i pojedinačne procene koju obavljaju licencirani procenitelji.

Masovna procena je ključna za informisanje građana i privrede kao i za široke, standardizovane procese i analize koje su neophodne za efikasno funkcionisanje javnih politika i javnog sektora, oporezivanja i dr. S druge strane, pojedinačna procena je neophodna za detaljne i specifične potrebe svakog pojedinačnog vlasnika nepokretnosti.

Masovna procena vrednosti nepokretnosti

Masovna procena obuhvata procenu velikog broja nepokretnosti istovremeno, koristeći standardizovane metode i (geo)statističke modele. Ova metodologija uključuje matematičke modele, regresione analize i geoprostorne informacije kako bi se dobila procena vrednosti na osnovu velikog broja podataka. Ovaj pristup omogućava bržu i ekonomičniju procenu vrednosti za potrebe oporezivanja, analizu tržišta nekretnine, planiranja i drugih javnih politika kao i informisanja građana i privrede. Masovna procena može biti manje precizna od pojedinačne procene jer ne uzima u obzir sve specifične karakteristike svake pojedinačne nepokretnosti. Rezultati masovne procene vrednosti nepokretnosti dostupni su svim građanima besplatno kao informacija preko našeg sajta i mogu vam pomoći u sticanju uvida u vrednost vaše nepokretnosti.

Pojedinačna procena vrednosti nepokretnosti

Pojedinačna procena se fokusira na jednu nepokretnost, detaljno analizirajući sve njene specifične karakteristike. Procenitelji koriste detaljan pregled nepokretnosti, uključujući fizički obilazak, analizu tržišta, poređenje sa sličnim nepokretnostima (komparativna analiza) i analizu prihoda (za komercijalne objekte) i dr. Ovaj proces je sporiji i skuplji u poređenju sa masovnom procenom, ali pruža veću preciznost jer uzima u obzir specifične faktore kao što su stanje nekretnine i karakteristične tržišne uslove. Pojedinačna procena se koristi za svrhe kao što su kupovina i prodaja nekretnina, sudski sporovi, osiguranje, hipotekarni zajmovi i dr.

Za više informacija, posetite naš sajt ili nas pratite na društvenim mrežama.

Релевантне вести