6.7.2022.

Predstavnik Republike Srbije, v.d. pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Darko Vučetić, izabran je za člana izvršnog odbora organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama za Evropu (UNGGIM), na devetom zasedanju Komiteta ovog tela.

Ovo je novo priznanje za Republički geodetski zavod i Republiku Srbiju, jer smo nakon direktora RGZ-a mr Borka Draškovića, koji je član svetskog komiteta UNGGIM, sada dobili i člana izvršnog odbora ovog tela za Evropu.

Deveto zasedanje UNGGIM za Evropu je održano u Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Ženeva, Švajcarska, od 20. do 21. juna 2022. UNGGIM je međudržavni mehanizam za donošenje zajedničkih odluka i postavljanje pravaca u pogledu proizvodnje, dostupnosti i korišćenja geoprostornih informacija u okviru nacionalnih, regionalnih i globalnih političkih okvira. Predvođen državama članicama Ujedinjenih nacija, UNGGIM ima za cilj rešavanja globalnih izazova u vezi sa korišćenjem geoprostornih informacija, uključujući i razvojne agende, i da služi kao telo za kreiranje globalne politike u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama.

Činjenica da je predstavnik Republičkog geodetskog zavoda izabran na visoku poziciju u krovnoj i najvažnijoj organizaciji svih katastarsko-karografskih institucija u svetu je veliko međunarodno priznanje za RGZ i postignute rezultate koji su priznati na svetskom nivou kao  i za reforme koje Republika Srbija sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina.

Darko Vučetić je v.d. pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Sektora za razvoj. Vučetić je takođe bio član upravnog odbora Eurogeographics-a i između ostalog je aktivno učestvovao u razvoju strategije razvoja ovih institucija kao i razvoju i implementaciji globalnog okvira za geoprostorne informacije. 

Релевантне вести