19.8.2024.

Rosreestr i Republički geodetski zavod potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji, koji otvara nove mogućnosti za jačanje veza u oblasti uređivanja zemljišta, katastarskog evidentiranja, registracije prava na nepokretnostima, geodezije, kartografije i infrastrukture prostornih podataka.

Dokument su potpisali rukovodilac Rosreestra, Oleg Skufinski i direktor RGZ-a, mr Borko Drašković, tokom posete srpske delegacije Moskvi. Memorandum predviđa razmenu naprednih iskustava i tehnologija, organizaciju sastanaka, seminara i zajedničkih vebinara, kao i pružanje međusobne podrške u okviru rada relevantnih međunarodnih organizacija.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 1  copy.png

„Odnosi između Rusije i Srbije imaju bogatu istoriju, zasnovanu na vekovnom prijateljstvu, duhovnoj zajednici i tradicijama, podršci i uzajamnoj pomoći. Saradnja država u svim oblastima ima karakter strateškog partnerstva, a lideri država podržavaju intenzivan politički dijalog. Potpisivanje memoranduma predstavlja važan korak u razvoju naše saradnje i temelj za razmenu najboljih praksi, realizaciju zajedničkih obrazovnih programa i projekata u oblasti zemljišne i imovinske sfere,“ istakao je Oleg Skufinski.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 2  copy.png

Borko Drašković je zahvalio ruskoj strani na ekspertskoj podršci.

„Naša saradnja je započela u teškom trenutku, kada se Republički geodetski zavod suočio sa nezapamćenim hakerskim napadom. Lično učešće Olega Skufinskog, njegove zamenice Elene Martinove i digitalnog tima Rosreestra omogućilo nam je da prevaziđemo te teškoće, i izražavamo zahvalnost za ovu neprocenjivu pomoć. U ovom kontekstu, posebno značaj ima podrška razvoju sfere prostornih podataka. Kvalifikovanih stručnjaka u ovoj oblasti nema mnogo, stoga je za nas izuzetno važno da razvoj teče neprekidno, uzimajući u obzir svetske trendove. Radujem se mogućnosti razmene iskustava i znanja, i drago mi je što se vaš vodeći projekat stvaranja Nacionalnog sistema prostornih podataka nastavlja primenjivati u praksi,“ rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 4 copy.png

Zamenica rukovodioca i rukovodilac digitalne transformacije Rosreestra, Elena Martinova predstavila je funkcionalne mogućnosti Nacionalnog sistema prostornih podataka. Ona je govorila o stvaranju konkretnih rešenja unutar Jedinstvene digitalne platforme NSPD, koja imaju međusektorsku primenu. Konkretno, govorila je o SaaS-servisu za rad sa prostornim podacima, koji omogućava pristup funkcionalnosti NSPD za sve državne informacione sisteme i informacione resurse.

„Servis obezbeđuje jednostavan i brz pristup potrebnim slojevima prostornih podataka, omogućavajući podešavanje alata za rad s njima u skladu sa konkretnim potrebama korisnika. Ne zahteva dodatni softverski razvoj i lako se integriše u postojeće informacione sisteme državnih organa. Kartografska komponenta je spremna da izdrži visoka opterećenja prilikom istovremenog rada velikog broja korisnika, ne gubeći pritom na brzini vizualizacije podataka. Servis obrađuje 13 hiljada istovremenih zahteva u sekundi, a prikaz informacija na ekranu traje ne više od 2 sekunde,“ istakla je Elena Martinova.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 5  copy.png

Zamenica rukovodioca demonstrirala je rad elektronskih servisa na bazi NSPD: „Pametni katastar“, „Zemlja na dohvat ruke“, „Zemlja za gradnju“, „Moji objekti nepokretnosti“ i drugih.

Na kraju sastanka strane su se dogovorile o ažuriranju zajedničkog plana saradnje za naredne godine.

Tokom posete, srpska delegacija je takođe posetila Upravu Rosreestra za Moskvu, gde su se upoznali sa najboljim praksama u oblasti digitalne transformacije i primene novih tehnologija u pružanju usluga ovog organa.

„Usluge koje pruža Rosreestr u oblasti katastarskog evidentiranja uključuju širok spektar, koji omogućava da se za vlasnike obezbede svi uslovi za zaštitu njihove imovine i garantuje komfor i sloboda prometa nepokretnosti u građanskom prometu. Dostupnost pružanja usluga odražava se na godišnjem povećanju obima registracija za 30%, a u elektronskom obliku za 12%. Uprkos ozbiljnim obimima zahteva u Moskvi, težimo da ih obrađujemo u maksimalno skraćenim rokovima: manje od 1 dana za katastarsku evidenciju, 2 dana za registraciju prava, malo više od 3 dana traje jedinstvena procedura. Za stambenu nepokretnost vreme obrade ne prelazi 24 sata,“ naglasio je rukovodilac Uprave Rosreestra za Moskvu, Igor Majdanov.

Direktor RGZ-a, Borko Drašković je posebno istakao realizaciju projekta u Rusiji, prelaska na elektronski format interakcije sa centrima za pružanje državnih usluga, što je pojednostavilo i ubrzalo interakciju sa podnosiocima zahteva. Učesnici delegacije su mogli jasno oceniti sve prednosti rada u vodećem multifunkcionalnom centru Centralnog okruga Moskve.

Na kraju posete, direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković zahvalio je stručnjacima Rosreestr i centara za državne usluge „Moji Dokumenti“ na saradnji i naglasio važnost razmene iskustava.
 

Релевантне вести