31.7.2024.

Republički geodetski zavod (RGZ) je danas napravio revolucionarni korak u transparentnosti i dostupnosti informacija objavivši podatke o procenjenim vrednostima svih garažnih mesta i stanova u porodično stambenim zgradama. Po prvi put u istoriji, svaki građanin Srbije sada može potpuno besplatno da proveri procenjenu vrednost svoje imovine.

Ova inicijativa je deo šireg projekta masovne procene vrednosti nepokretnosti, sprovedenog u skladu sa Zakonom, i realizovanog u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji". Metodologija masovne procene zasniva se na međunarodnim standardima i osigurava visoku pouzdanost procenjenih vrednosti.

Podaci o vrednostima stanova su već dostupni, a današnje proširenje na garažna mesta i stanove u porodično stambenim zgradama dodatno povećava nivo transparentnosti i poverenja u tržište nepokretnosti. Državnim organima, profesionalnim korisnicima katastra i privredi sada je omogućeno da ove informacije koriste u svom poslovanju, što doprinosi efikasnosti i racionalnosti poslovnih procesa.

Misija Republičkog geodetskog zavoda je da građanima Srbije pruži najviši nivo transparentnosti i dostupnosti informacija. Ovaj korak je još jedan dokaz posvećenosti RGZ-a borbi protiv korupcije i prevara na tržištu nekretnina. Dostupnost ovih informacija će doprineti pravednijem tržištu nepokretnosti i većem poverenju građana. Pozivamo sve građane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i provere vrednost svoje imovine putem našeg portala – novog eKatastra. Video uputstvo o pristupu informacijama o procenjenim vrednostima nepokretnosti mogu se naći na našem veb sajtu i društvenim mrežama.

Republički geodetski zavod ostaje posvećen unapređenju zemljišne administracije i transparentnosti u Srbiji, u službi svih građana.
 

Релевантне вести