31.7.2024.

Републички геодетски завод (РГЗ) је данас направио револуционарни корак у транспарентности и доступности информација објавивши податке о процењеним вредностима свих гаражних места и станова у породично стамбеним зградама. По први пут у историји, сваки грађанин Србије сада може потпуно бесплатно да провери процењену вредност своје имовине. 

Ова иницијатива је део ширег пројекта масовне процене вредности непокретности, спроведеног у складу са Законом, и реализованог у сарадњи са Светском банком кроз пројекат "Унапређење земљишне администрације у Србији". Методологија масовне процене заснива се на међународним стандардима и осигурава високу поузданост процењених вредности.

Подаци о вредностима станова су већ доступни, а данашње проширење на гаражна места и станове у породично стамбеним зградама додатно повећава ниво транспарентности и поверења у тржиште непокретности. Државним органима, професионалним корисницима катастра и привреди сада је омогућено да ове информације користе у свом пословању, што доприноси ефикасности и рационалности пословних процеса.

Мисија Републичког геодетског завода је да грађанима Србије пружи највиши ниво транспарентности и доступности информација. Овај корак је још један доказ посвећености РГЗ-а борби против корупције и превара на тржишту некретнина. Доступност ових информација ће допринети праведнијем тржишту непокретности и већем поверењу грађана. Позивамо све грађане да искористе ову јединствену прилику и провере вредност своје имовине путем нашег портала – новог еКатастра. Видео упутство о приступу информацијама о процењеним вредностима непокретности могу се наћи на нашем веб сајту и друштвеним мрежама.

Републички геодетски завод остаје посвећен унапређењу земљишне администрације и транспарентности у Србији, у служби свих грађана.
 

Релевантне вести