15.10.2024.

„Окупили смо се на овом сабору да заједнички дефинишемо даљи правац којим ће геодетска струка допринети развоју нашег друштва. Кључна платформа нашег рада заснива се на три стуба: дигитализацији, одрживом развоју и интеграцијама које су већ имплементиране у свакодневне послове катастарских институција. Посебан значај придајемо повезивању геодетских институција и организација с обе стране Дрине, јер само кроз заједнички рад можемо обезбедити напредак и бољу будућност за све.” – изјавио је директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић, на свечаном отварању Првог сабора геодета Србије и Српске.

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - svecano otvaranje - direktor RGZ-a, mr Borko Draskovic.jpeg

Он је истакао да окупљање више од 500 стручњака сведочи о значају геодезије у савременом друштву, а да разменом искустава и усвајањем нових технологија, отварамо врата за даљи развој геодетске професије, која игра кључну улогу у постизању глобалних циљева одрживог развоја.

"Овај велики одзив представља не само интересовање, већ и посвећеност Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Српске јачању веза и сарадње у области геодезије и катастра. Сарадња између Републичког геодетског завода Србије и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Српске датира још од раније, али је у последње време добила нове димензије." – изјавио је директор РУГИПП-а, мр Драган Станковић.

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - sveacano otvaranje - direktor RUGIPP-a, mr Dragan Stankovic.jpeg

Први сабор геодета Србије и Српске, од великог националног и регионалног значаја, пружио је платформу за размену искустава, идеја и иновација између водећих геодетских институција из Србије и Републике Српске, као и представника међународних организација.

Током тродневног сабора, учесници су имали прилику да дискутују о темама: катастар 21. века, масовна процена вредности непокретности, улога геодезије у постизању циљева одрживог развоја и нове технологије у геодезији. Еминентни гости из међународних и домаћих геодетских организација представили су најбоље праксе стварајући платформу за размену искустава, идеја и иновације.

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - panel Digitalna tranformacija katastra - uvodna rec Rasa Radan, Saga.jpeg

На крају сабора усвојена је заједничка Декларација учесника Првог сабора геодета Србије и Српске којом се јасније дефинише промовисање одрживог развоја и подршка глобалним циљевима, дигитализација као кључна стратегија за будућност, интеграција геопросторних података и стварање интероперабилних система, јачање сарадње и професионалних веза између Србије и Српске, подстицање иновација и примена нових технологија и јачање независности струке и професионалне етике.

На сабору је препозната хитна потреба за темељним институционалним и оргнизационим јачањем геодетских институција како би обезбедили њихову ефикасност, независност, одрживост и способност да одговоре на комплексне захтеве савременог друштва. Такође, неопходно је залагање за њихово позиционирање на највишем стратешком нивоу власти како би осигурали потпуну аутономију и професионалну независност, што ће омогућити геодетским институцијама да ефикасно сарађују са свим секторима у друштву, да имају директан утицај на креирање политика и стратегија из ове области, те да на најефикаснији начин испуне свој мандат у служби грађана и државе.

Oсим тога, позване су све геодете, инжењери, истраживачи и доносиоци одлука да се придруже овом заједничком напору и да се обавежу на промјену начина размишљања, како би као струка одговорили потребама друштва и државе. 

Организација Првог сабора геодета Србије и Српске била је на високом нивоу а договорено је да се следеће године сабор организује у Републици Српској.

Сабор су организовали Републички геодетски завод, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, у сарадњи са Војногеографским институтом „Генерал Стеван Бошковић,” Удружењем геодетских организација Србије (УГОС) "ГеоУдружење," и Друштвом геодетских инжењера и геометара Републике Српске.

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - Tomaz Petek, Eurogeographics.jpeg

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - predsednica Medjunarodnog udruzenja procenitelja, Rebeka Malmkvist.jpeg

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - panel Digitalna tranformacija katastra.jpeg

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - svecano otvaranje - dodela priznanja za zivotno delo - g-din Veroljub Matic.jpeg

/content/images/work/2024/10/I sabor geodeta Srbije i Srpske - intoniranje himni - Ljubica Vranes.jpeg

Релевантне вести