1.10.2024.

Републички геодетски завод обавештава грађане да се наставља са неодговорним специјалним методама притиска на РГЗ од стране министра Горана Весића, у циљу дестабилизације и нарушавања рада и угледа ове институције. Данашњи догађаји представљају инцидент који ће се медијски експлоатисати, како би се створила додатна основа за негативну пропаганду против наше институције.

Наиме, по налогу, чланови Радне групе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дошли су у просторије РГЗ-а, свесно одбијајући да поштују утврђене процедуре и правила уласка, која су Министарству и радној групи унапред достављена а која су дефинисана међународно признатим ISO стандардима. Ове безбедносне процедуре, сертификоване од стране најстарије европске сертификационе куће TUV Austria, нису ту без разлога — оне осигуравају заштиту критичне инфраструктуре и личних података грађана Србије.

Чланови Радне групе, иако су били у потпуности упознати са процедурама, по налогу су одбили да потпишу изјаве о безбедносним правилима, с јасном намером да изазову инцидент, након чега су отишли. Циљ ових поступака је стварање илузије проблема и кризе унутар РГЗ-а, како би се негативни наративи даље развијали кроз медије, по уобичајеној матрици специјалног притиска на нашу институцију. Овим методама се наставља урушавање правне сигурности грађана, поверење у државне институције и нарушава углед институције која спада у критичну инфраструктуру и од важности за безбедност земље. Напомињемо да ова инфраструктура спаде у део суверенитета једне државе.

Још једном се суочавамо са покушајем кршења закона и заобилажења правила која су постављена у интересу свих грађана. Намера је јасна: створити аферу и "шоу" како би се извршио притисак на РГЗ да одустане од принципа законитости, транспарентности и стручног рада. Међутим, РГЗ неће дозволити да се угрозе права грађана, безбедност података и правна сигурност — инсистирамо на поштовању свих законских прописа и процедура, које смо успоставили за добробит свих.

Позивамо све грађане да буду свесни оваквих манипулација и да препознају праву позадину ове кампање. Наш завод је посвећен искључиво интересима грађана Републике Србије, транспарентном раду и поштовању међународних стандарда, и ништа нас неће скренути са тог пута.

Релевантне вести