1.8.2024.

Републички геодетски завод (РГЗ) жели да информише грађане Србије о разликама између масовне процене вредности непокретности и појединачне процене коју обављају лиценцирани проценитељи.

Масовна процена је кључна за информисање грађана и привреде као и за широке, стандардизоване процесе и анализе које су неопходне за ефикасно функционисање јавних политика и јавног сектора, опорезивања и др. С друге стране, појединачна процена је неопходна за детаљне и специфичне потребе сваког појединачног власника непокретности.

Масовна процена вредности непокретности

Масовна процена обухвата процену великог броја непокретности истовремено, користећи стандардизоване методе и (гео)статистичке моделе. Ова методологија укључује математичке моделе, регресионе анализе и геопросторне информације како би се добила процена вредности на основу великог броја података. Овај приступ омогућава бржу и економичнију процену вредности за потребе опорезивања, анализу тржишта некретнине, планирања и других јавних политика као и информисања грађана и привреде. Масовна процена може бити мање прецизна од појединачне процене јер не узима у обзир све специфичне карактеристике сваке појединачне непокретности. Резултати масовне процене вредности непокретности доступни су свим грађанима бесплатно као информација преко нашег сајта и могу вам помоћи у стицању увида у вредност ваше непокретности.

Појединачна процена вредности непокретности

Појединачна процена се фокусира на једну непокретност, детаљно анализирајући све њене специфичне карактеристике. Проценитељи користе детаљан преглед непокретности, укључујући физички обилазак, анализу тржишта, поређење са сличним непокретностима (компаративна анализа) и анализу прихода (за комерцијалне објекте) и др. Овај процес је спорији и скупљи у поређењу са масовном проценом, али пружа већу прецизност јер узима у обзир специфичне факторе као што су стање некретнине и карактеристичне тржишне услове. Појединачна процена се користи за сврхе као што су куповина и продаја некретнина, судски спорови, осигурање, хипотекарни зајмови и др.

За више информација, посетите наш сајт или нас пратите на друштвеним мрежама.

Релевантне вести