6.7.2022.

Представник Републике Србије, в.д. помоћник директора Републичког геодетског завода Дарко Вучетић, изабран је за члана извршног одбора организације Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама за Европу (UNGGIM), на деветом заседању Комитета овог тела.

Ово је ново признање за Републички геодетски завод и Републику Србију, јер смо након директора РГЗ-а мр Борка Драшковића, који је члан светског комитета UNGGIM, сада добили и члана извршног одбора овог тела за Европу.

Девето заседање UNGGIM за Европу је одржано у Економској комисији Уједињених нација за Европу (UNECE), Женева, Швајцарска, од 20. до 21. јуна 2022. UNGGIM је међудржавни механизам за доношење заједничких одлука и постављање праваца у погледу производње, доступности и коришћења геопросторних информација у оквиру националних, регионалних и глобалних политичких оквира. Предвођен државама чланицама Уједињених нација, UNGGIM има за циљ решавања глобалних изазова у вези са коришћењем геопросторних информација, укључујући и развојне агенде, и да служи као тело за креирање глобалне политике у области управљања геопросторним информацијама.

Чињеница да је представник Републичког геодетског завода изабран на високу позицију у кровној и најважнијој организацији свих катастарско-карографских институција у свету је велико међународно признање за РГЗ и постигнуте резултате који су признати на светском нивоу као  и за реформе које Република Србија спроводи у овој области последњих неколико година.

Дарко Вучетић је в.д. помоћник директора Републичког геодетског завода Сектора за развој. Вучетић је такође био члан управног одбора Eurogeographics-а и између осталог је активно учествовао у развоју стратегије развоја ових институција као и развоју и имплементацији глобалног оквира за геопросторне информације. 

Релевантне вести